dimecres, 16 d’octubre del 2013

Joieria de Menorca


Aquests dies en què la joieria menorquina es desplaça a Barcelona, on se celebra Espaijoia i s'obre l'exposició Menorca Contemporània, volem aprofitar per parlar de l'ofici de joier/a.

A Menorca, hi ha referències de devers el 1.400 aC que deixen constància de la introducció del bronze, i de com es dominava la tècnica de fosa de metalls utilitzant motlles de marès. L'or i l'argent no ens arriben fins a la conquesta romana. I, les referències posteriors ja es remunten a finals del segle XVIII. 

Ara bé, si hi ha un punt a destacar en el desenvolupament de la joieria, aquest té a veure amb la producció de les bosses de malla de plata, durant la segona meitat del segle XIX. En un primer moment es tracta d'una producció reduïda, però a la primeria del segle XX ja es fa a gran escala i s'exporta. A partir d'aquí també comença la diversificació de l'ofici i l'especialització en objectes determinats segons les necessitats del moment.

Actualment, qui es vol introduir en el món de la joieria té l'opció del cicle formatiu que ofereix l'Escola d'Art. Precisament, professors i alumnes de l'escola, juntament amb altres joiers artesans de llarga trajectòria, són els que participen en l'exposició que es podrà veure a partir del 18 d'octubre a la galeria La Mirada Extendida de Barcelona. 

La dosi de creativitat i qualitat està assegurada. I pels qui no puguin anar a la capital catalana, que no es preocupin que l'exposició itinerarà per Madrid, Mallorca i Menorca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada