dilluns, 13 de gener del 2020

Dani Fàbregues - Joier

En Dani diu que ja des de petit tenia habilitat i gust per les manualitats. Va cursar el Grau Mitjà d'Arts Plàstiques i Disseny en procediments de Joieria Artística a l'Escola d'Art de Menorca. I, també, el Grau Superior d'Arts Plàstiques i Disseny de Joieria Artística a l'Escola d'Arts del Treball de Barcelona. Va començar amb en Santi Capó a fer feina de joier, fent pràctiques. Un bon mestre per iniciar-se en l'ofici, la qual cosa li ha donat bon resultat. A part d'això, gràcies a la seva experiència té la Carta d'Artesà de Joier.

Des del 2009 treballa com autònom i pertany a ARTEME (Associació d'Empreses Artesanes de Menorca). El 2008 va obtenir el 1er Premi en la Fira d'Eurobijoux com a Millor Dissenyador. 

En Dani treballa amb materials nobles com l'or i la plata, de manera totalment artesanal. Les seves peces destaquen per l'originalitat, on estan predominant les formes geomètriques. Juga amb les textures, colors i volum aconseguint unes autèntiques peces d'autor de molta vistositat. 

Per definir l'estil d'en Dani he de dir que és pur minimalisme, apreciable en les seves col·leccions. Amb algunes peces mescla i combina la plata amb l'or; així com, també, amb pedres encastades com és el cas dels diamants o pedres de color com robís, maragdes, safirs, etc... 

En Dani fa col·leccions d'inspiració i disseny propi: anells, anelletes, penjolls i aliances de noces. Però el que fa més són feines per encàrrec per indicació i gust dels clients. Partint d'una idea que li plantegen o d'un dibuix ell, fàcilment, li dóna forma.

Dani fonent metall al gresol
En Dani també treballa molt amb or usat; és a dir, or que prové d'alguna cadena rompuda, una medalla o un anell trencats, una anelleta de la qual s'ha perdut la parella... peces que la clientela no pot lluir. Ell ho fon i en fa una peça nova a gust del client, transforma aquelles joies que ja no portem en una joia actual, moderna i funcional. 

Aquesta feina de fondre or és la que va fer davant jo. Va posar vàries peces d'or desaprofitades que un client li havia duit dins un petit recipient que es diu gresol. Amb un bufador ho va anar escalfant fins que l'or es va tornar líquid, moment en el qual el va vessar dins un motlle aconseguint un petit lingot cilíndric. 

Aquest lingot el va passar varies vegades per una laminadora per aconseguir aprimar-lo i allargar-lo fins a la mida necessària per fer les peces de l'encàrrec, en aquest cas uns anells. Per saber la llargada que necessitava, anava aprimant i estirant i mesurava el gruix amb un peu de rei, que és una eina de mesura molt precisa que pot mesurar fins a mitja dècima de mil·límetre, per tant indispensable per a un joier. 

Finalment, vaig poder veure diferents peces de les col·leccions d'en Dani: penjolls, braçalets, anells i anelletes, dissenys únics. Aquestes peces, segons ell defineix, constitueixen un treball artesanal basat en la tradició menorquina de fabricació de peces ornamentals; així com, també, inspirades en les noves tendències més modernes i contemporànies del segle XXI. Són peces amb personalitat pròpia, que me resultaran inconfusibles, onsevulla que les trobi exposades. 

Tant com va, i cada vegada més, aprecio i valor aquesta riquesa artesanal que tenim a Menorca, d'obres úniques i estils molt personals.

Dani Fàbregues Pons
Carta d'Artesà Joier
Associat a ARTEME
Carrer Porrassar Nou, 32 (Alaior)


Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 15/12/2019
antonio.olives1@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada