dimecres, 16 de desembre del 2020

Toni Pons Bosch - esparter

En Toni diu que va aprendre a fer llatra amb son pare, quan tenia 16 o17 anys i eren pagesos de Son Gras, al terme de Ferreries. En aquell temps gairebé tots els pagesos feien llatra. La feien durant les vetllades d'hivern o els dies de pluja que no podien sortir a fer feina al camp. 

Toni Pons fent llatra tal com va aprendre del seu pare

Les peces que feien eren les que empraven per a les habituals feines del camp, com ara les sàrries. La sàrria és un recipient d'espart o de càrritx, de gairebé dos metres de llargària, que forma bossa a cadascun dels dos extrems i, posada damunt l'esquen d'una bístia, servia per a transportar fems per escampar per les tanques o per altres productes o materials. Les beaces són un conjunt de dues bosses de llatra unides per damunt amb una corretja que es posava damunt el bast, col·locat a l'esquena d'una bístia, de manera que pengés una bossa a cada costat de l'animal. Tenia vàries utilitats, entre elles servia per dur gerres de llet, fruites, verdures i hortalisses de temporada. Les clucales són un conjunt de dues peces còniques rodones d'espart o de càrritx, unides amb un cordó, que es posaven davant els ulls de la bístia quan rodava a una sínia, un molí de sang o per batre dalt les eres, perquè en donar voltes en un mateix sentit no es marejàs. 

Per fer llatra empraven espart, una planta gramínia que té les fulles molt fortes. També empraven el càrritx, planta de fulles molt primes i llargues, aspres i acanalades, molt abundant als boscos de Menorca. De càrritx n'hi ha de dues castes: càrritx mascle més gruixat i més aspre i el càrritx femella més prim, que és l'adequat per fer llatra. 

En Toni diu que ha fet senalles per pescadors, per caçadors de perdigot, ha fet estores i mampares per llums, paneres per anar a cercar esclata-sangs, entre moltes altres peces de diferents tipus i mides. Actualment continua fent llatra com a hobby i fa peces més petites, més bé per a ornament o per a regal, com diferents tipus d'estores, senalles o paneres i també folra bòtils. 

En Toni imparteix tallers ensenyant a fer llatra a l'Escola d'Adults de Ferreries. Ara són deu persones (vuit dones i dos homes). Sens dubte és una manera de que aquest ofici artesà d'esparter no es perdi, encara que es practiqui només com a hobby. El que seria bo és que l'aprenguessin els joves, per això consider interessant que es facin tallers a les escoles, almanco perquè els alumnes tenguin coneixement d'aquest ofici.

Toni Pons Bosch 
Esparter artesà 
Carrer de Maó 17 - 2n Ferreries 
Mòbi: 660.588.713

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 06/12/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada