dijous, 8 d’abril del 2021

Paula Elisa Galeán - costurera

Paula Elisa Galeán és natural d'Argentina, des de ben petita va aprendre a fer punt i cosir amb la seva avia i la seva mare. Va començar a cosir amb màquina de pedal des de molt joveneta; per tant, es pot dir que això de la costura li ve de tradició familiar. Tot i així, de més major va entrar dins el món de l'espectacle com a ballarina. Va venir a Menorca, per cert, amb un grup que es deia «Recorrido Latino», que es dedicava a fer espectacles de «folcklore latinoamericano» per diferents hotels de l'Illa.

Va ser el 2010, en quedar-se sense feina, que va recórrer als seu coneixements de costurera i va decidir muntar el seu propi taller de costura com a autònoma. En aquest taller fa tot tipus d'arranjaments de tota casta de robes, com per exemple prendes de vestir d'home, de dona i d'infants. Clava botons, canvia cremalleres, fa doblecs per escurçar calçons o faldes, ajusta vestits o faldes, etc.

Na Paula va abastir un munt de gent amb les seves mascaretes

La feina que fa na Paula, dit per ella mateixa, permet reciclar i donar més vida a robes de vestir i a cortines per poder reutilitzar-les. D'altra manera serien peces perdudes. Fa feina amb tot tipus de materials: pell, serratge, cuir, fils de tots colors que empra en els arranjaments a convenir... Tant fa feines per a particulars com també per encàrrec de diferents franquícies a Menorca.

Durant el confinament va decidir confeccionar mascaretes, de les quals en va regalar a la policia nacional, policia local, geriàtric, supermercats i a totes aquelles persones que li van demanar a través de les xarxes socials, fins que es va quedar sense teles. Sens dubte una bona iniciativa per part seva -bona col·laboració- ja que al principi de la pandèmia trobar mascaretes va provocar un poc de desgavell i era complicat de trobar-les. Un gest ben solidari en uns moments de confusió i incertesa.

Després de visitar na Paula pens que és important que abans de retirar o arraconar qualsevol prenda, ja sigui un abric, calçons, vestit o jaqueta, tenim la possibilitat de dur-la a arranjar i reutilitzar-la durant una temporada més.

M'he donat compte, coneixent a tants i tantes artesanes, de la possibilitat que ens donen de restaurar, reutilitzar moltes o coses abans de retirar-les o donar-les per perdudes.

Paula Elisa Galeán Lemos
Costurera artesana
Instagram: @elcosturerodeeli
Facebook: ElcosturerodeEli Arreglos de Ropa

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 08/03/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada