dijous, 27 d’agost del 2020

Cristina Quintana - licorera

Licors Biniarbolla és una petita empresa familiar que fabrica diferents licors i herbes de forma totalment artesana. El seu origen es remunta a na Margarita Seguí Mascaró, més coneguda com «Sa Mestressa», àvia de na Cristina Quintana, qui va començar fent licors de mandarina de tipus casolà. 

Els inicis de Licors Biniarbolla són, exactament, l'any 1992 amb en Llorenç Quintana, pare de na Cristina, qui va començar l'empresa pròpiament dita. Onze anys més endavant, el 2003, el Govern de les Illes Balears li va concedir la Carta de Mestre Artesà Licorer per Maceració, única en aquesta especialitat a les Illes Balears.

Cristina Quintana representa la 3a generació de Licors Biniarbolla

En Llorenç em va explicar que els licors que s'elaboren a la seva empresa provenen d'antigues receptes artesanals d'un manuscrit que li va facilitar Fra Romualdo, un frare del santuari de Monte Toro, el qual el conserva amb molta gelosia al tractar-se d'una sort de secret familiar.

Na Cristina Quintana, que va agafar el relleu del seu pare, es podria considerar, aleshores, com la tercera generació del negoci familiar. Ella té la Carta d'Artesana Licorera, única a Menorca en aquesta especialitat.

El procés d'elaboració dels licors és per maceració de les herbes o cítrics, que es mantenen durant tres mesos a temperatura ambient dins alcohol de remolatxa de 96º. Es tracta d'un alcohol totalment neutre i comestible (no té gust), al qual se li afegeixen aigua i sucre segons cada fórmula o mescla. Un cop passats els tres mesos es procedeix al filtrat i embotellament del producte. 

Actualment elaboren licors d'herbes dolces, semi-dolces i camamil·la; a més, de licors de cítrics com el de mandarina i llimona, el quals produeixen al seu propi hort.

El 2016 s'estrenen amb un producte nou: la ginebra artesana «iNNat». Aquesta es realitza igual que les herbes, per maceració, a base de ginebró, tocs de llimona, pi, romaní... Es tracta d'una ginebra que el 2017 va ser catalogada com la millor de les Balears i valorada amb 92 punts a la guia Peñín.

Vist l'èxit de «iNNat», el 2018 van llançar «GLOP», amb maceració de baies de ginebró en temperatura controlada. És de gust un tant amarg i aroma intens. Seguint en la innovació constant van llançar el «Gin Rosé», on combinen la maceració de baies de ginebró amb pètals de roses, aranja o maduixes aconseguint, així, un toc molt exòtic i aromàtic.

Licors Biniarbolla té presència física a mercats de Menorca, Mallorca, Barcelona i Anglaterra. També està present en la venda online. Cal dir, finalment, que tot i que aquests licors no tenen res a veure amb els industrials (estan elaborats amb productes 100x100 naturals), n'està igualment prohibit el consum a menors de 18 anys, ja que no deixen de ser begudes esperitoses.

Cristina Quintana Pons
Carta d´Artesana licorera
Licors Biniarbolla
Carrer des Banyer, 60 Bxos Alaior
Email: info@biniarbolla.es 
Web: biniarbolla.es

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 17/07/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada