dimecres, 13 de novembre del 2019

Maria Janer - Decoradora d'objectes

Na Maria és una mestra artesana decoradora d'objectes que es va formar a l'Escola Retaule de Barcelona, fent el taller de Maria Villalba durant els anys 83-84. També va estudiar a l'Estudi Tèxtil des Born de Barcelona. Cal destacar que durant dos anys ha assistit a la Biennal Tèxtil de Ginebra. 

El 1990 va obrir la seva botiga a Ferreries, el seu poble, però en aquell moment era un taller amb una petita botiga on hi venia productes de belles arts i els objectes que ella decorava. Amb el pas dels anys, ha experimentat canvis i reformes. Ara és més gran i disposa de més varietat de productes artesans de tota Menorca, alguns dels quals amb garantia de qualitat artesanal. Com a mestra artesana decoradora, ha treballat amb tèxtil (seda), fusta, vidre, escultura i paper maché, dissenyant peces pròpies amb diferents tipus de pintures. Per exemple, el 2001 va fer la bandera del caixer Sobreposat per les Festes de Sant Bartomeu i també ha restaurat els capgrossos de Ferreries.

Maria Janer en ple procés de decoració d'unes avarques
La seva feina és ben creativa, restaura tot tipus de peces antigues, crea i personalitza objectes mitjançant tècniques diverses utilitzant macramé, seda, pintura, etc. Són detalls especials, únics i personalitzats que tenen el valor afegit de ser artesans. Na Maria crea els dissenys per les seves obres, però també és la dissenyadora dels dibuixos de les avarques RIA, que ella mateixa pinta a mà. Cada temporada crea nous dissenys, per a noves tendències i col·leccions.

A la botiga de na Maria hi trobem gran varietat de dissenys com: roba de casa, bosses, ventalls, avarques, tovalloles, ceràmica, marcs de fotos, caixes i baguls de fusta, i molts altres objectes de decoració que han passat per les seves mans. Objectes, tots ells, que vesteixen de colors i elegància la botiga.

Complementa l'oferta de producció artesana amb peces d'altres artesans, que també hi tenen exposats els seus productes. Mentre vaig ser a la botiga vaig poder comprovar la bona afluència de clients que tenia. Mentre, entre client i client, m'ensenyava com pintava unes avarques. Esbossos de dibuixos, pintures i pinzells són les eines que abunden dins el taller que connecta amb la botiga.

Em consta que l'Ajuntament de Ferreries està organitzant una ruta d'artesans d'aquest poble; una manera de fer conèixer, promocionar i donar valor a l'artesania de Menorca. Trob que el col·lectiu d'artesans de Menorca no es gaire conegut i bé val la pena veure i saber el que fan; per això, aquesta iniciativa de l'Ajuntament em sembla genial.

Maria Janer Florit
Carta de Mestra Artesana Decoradora d'objectes
Carrer de Sa Font, 24 - Ferreries
e-mail: mariajanerflorit@gmail.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 10/11/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada