dissabte, 10 d’abril del 2021

Florencio Perea - Forner

De vuit forns de coure pa que hi havia anys enrere a Alaior, avui queda el de Can Florencio. És un forn on fan pa totalment artesà, el qual el couen en un forn de llenya que, segons en Florencio, deu tenir més de cent anys.

En Florencio diu que va començar fent comandes i repartint pa pel poble d'Alaior quan tan sols tenia 12 anys. Treballava al forn de Jaume Gonyalons, conegut com a Can Brisio. Als 15 anys ja tenia molt clar que volia ser forner. Repartia el pa amb un carro i una euga. Curiosament, si a alguna casa en el moment de passar fent el repartartiment no hi havia ningú, li deixaven la clau a la finestra perquè pogués deixar el pa que tenien encomanat i trobava els doblers arreuats damunt una tauleta. Eren altres temps, avui això és impensable.

Can Florencio, un autèntic forn de pa artesà

D'aquest forn, propietat de la família Mascaró Moll -l'1 de juliol de 1992 en Toni Mascaró es va jubilar- se'n van fer càrrec en Florencio i la seva dona Catalina Ameller Mercadal. A dia d'avui continuen fent pa artesà amb massa mare com s'ha fet tota la vida. La massa mare consisteix en deixar un poc de pasta de la pasterada del dia, guardada dins un recipient i tapada amb una tela deixada a temperatura ambient. L'endemà aquesta massa és la que serveix com a llevat per mesclar amb la farina i fer una nova pasterada.

Cada vespre a les 22h comencen a fer pans i, damunt les 24h, que ja tenen el forn a punt, comencen a enfornar els primers pans. En fan de diferents tipus: integrals, normals (pa pagès), sense sal, vienes o llonguets, etc. A més, fan una gran varietat de pastes, tant salades com dolces, com ara ensaïmades o coca bamba, crespells, formatjades, flaons, greixeres i, per Quaresma, coques amb pinxa. Puntuals a les 6h obren per començar a donar servei als seu clients, majoritàriament de Alaior, però, sobretot els caps de setmana hi va gent d'altres pobles.

Els estius tenen clients de la Península que ja els coneixen i també alguns estrangers. De Mallorca el va visitar en Miquel Calent per conèixer el pa ratllat i sortir en el programa d'IB3 “Fred i Calent”. També en Manolo Baraona del programa «Gent de la mar» li ha comprat en varies ocasions sopes per fer caldereta de llagosta. Resulta que les sopes de Can Florencio són gairebé el producte estrella degut a que és un producte fet a consciència. Són sopes fetes a partir d'unes llesques molt primetes -amb un mateix calibrat- i amb una cocció molt controlada, aconseguint una excel·lent qualitat. Es ben veu que d'una cosa tant senzilla com són les sopes ha aconseguit un bon producte. Sopes per disfrutar d'una bona caldereta de llagosta o d'un bon oliaigua amb tomàtics, un altre plat ben clàssic de la cuina de ca nostra.

Si us agrada el bon pa no ho dubteu, pa de Can Florencio, pa artesà, cuit amb foc de llenya de pi, autèntic producte local. Si el provau segur que repetireu.

Florencio Perea Cavaller
Forner artesà
Carrer de ses Parres 7, Alaior
Instagram @esforndepa

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 04/04/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada