dimecres, 21 d’abril del 2021

Conxi Gregori - Ceramista

Cercant per dins Internet vaig descobrir «D’aquí i D´allà», una botiga online que gestiona n'Elena Capó Gregori. Va ser a través d'aquesta web i per mitjà de n'Elena que vaig poder posar-me en contacte amb la seva mare, na Conxi Gregori.

Conxi Gregori té la Carta Artesana Ceramista des del 2003. Va començar muntant "D'aquí i D'allà" com una botiga d'artesania i de regals artesans de Menorca, sobretot tenint a disposició dels clients les peces de ceràmica de creació pròpia. D'ençà fa un temps que va tancar la botiga física, i ara ven les seves obres exclusivament a la botiga online, un sistema de venda molt actual que permet arribar a tothom. És una web en la qual s'hi troben productes d'altres artesanes i artesans.

L'obra de Conxi és un exemple de quan el fang esdevé artístic

Na Conxi diu que va tenir de mestra a Maria Rosa Fontenals, una ceramista provinent de l'Escola Massana de Barcelona. A partir de l'aprenentatge amb aquesta professora va decidir continuar treballant el fang, experimentant i confeccionat peces originals i dissenys molt personals.

Els materials que fa servir són bàsicament el fang vermell i el gres d'alta temperatura. Empra, també, esmalts d'alta qualitat. A les seves obres hi trobem gran varietat de peces, de tota mida i volum, majoritàriament peces decoratives com ara gerros, àmfores o càntirs, entres d’altres. Són peces modelades totalment a mà, rarament empra el torn, amb la qual cosa més mèrit tenen les formes i acabats de les seves obres. En algunes peces hi incorpora ferro vell obtenint uns resultats més artístics. També fa varietat de peces petites -majoritàriament complements per vestir- com puguin ser: anelletes, penjolls i collars d'atractius i elegants colors per combinar en cada ocasió segons el vestit i la moda.

Ha participat en diferents exposicions col·lectives amb Entremans; a la sala d'exposicions del Claustre del Carme a Maó el 2002; a Fornells el 2007; a Es Molí des Compte a Ciutadella; i amb  l'Associació "es Rodol» del nucli antic de Ciutadella. Ha participat en el Mercat de Nadal a Ciutadella, el 2000, i a la Fira d´Artesania de Menorca, el 2002. Ha impartir tallers al geriàtric de Ciutadella i, actualment, dona classes a l'Escola d'Arts de Ciutadella a alumnes d'entre 6 i 14 anys. Aquesta és una excel·lent idea, la de mostrar feines artesanals als més joves amb la finalitat de que certs ofici com el de ceramista no es perdin i que tenguin continuïtat en les noves generacions. De totes maneres, trob que poder viure de l'artesania és cada vegada més difícil, tal com he pogut comprovar.

Trob que hauríem de valorar més la feina i els productes dels nostres artesans i artesanes, com un producte local més.

Conxi Gregori Rodrigez
Carta d´artesana ceramista
Facebook: @conxigregori

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 18/04/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada