dijous, 6 de maig del 2021

Griff Fartizan - artista polifacètic

Va ser gràcies a la visita que vaig fer a una artesana, que em va rallar d'en Griff, el que me va permetre poder contactar amb ell. I és que he pogut comprovar que en el gremi dels artesans i artesanes són com una gran família que no pretenen en cap manera competir entre ells, sinó en recolzar-se mútuament.

Definir a Griff Fartizan no resulta gens fàcil. El descriuré com a artesà autodidacte - polifacètic. Nascut a Sitges, de pares anglesos, fins els 11 anys va viure a Màlaga amb el seus pares. Després van viure tres anys a Estats Units, en un veler somni del seu pare. Passat aquest temps es van traslladar a viure a Anglaterra, on Griff va acabar els seus estudis.

Griff, l'artesà de la fusta, la pell i el vidre

Des de molt petit va demostrar les seves habilitats artesanes, amb 9 anys d'una ballesta d'un cotxe va fer el seu primer ganivet. És al Col·legi Internacional d'Anglaterra on s'inspira i perfecciona els seus coneixements i maneres de manejar i treballar el ferro i les seves aplicacions per fer peces artesanes, sobretot ganivets. D'aquests en té una gran varietat de models, tant per a ús domèstic com per a col·leccionistes, i alguns models japonesos. Però la seva especialitat no se centra només en fer ganivets o peces de ferro sinó que també treballa la fusta, amb la qual ell mateix dissenya i confecciona una cuina, una escala per a interiors i tants d'altres mobles. També fa revestiments de fusta d'exteriors, marcs de miralls, quadres, etc.

En Griff també treballa la pell o el cuir confeccionat bosses, carteres i moneders, polseres i braçalets, però el més espectacular és veure'l treballar el vidre, amb el qual fa autèntiques meravelles. Amb el vidre de Murano fa multitud de dissenys únics -petites peces- que utilitza per a incrustar tant en anells de fusta, en acer o en peces de pell i cuir. Són acabats que donen el toc final de la majoria de polseres, braçalets, anells i objectes decoratius que formen part de les seves diverses i extenses col·leccions. En algunes ocasions també fa servir la ceràmica.

Mentre parlava amb ell me va donar l'oportunitat de veure´l treballar el vidre, escalfant en el bufador 2 tubets d'aquest material mentre donava forma a una petita medusa. Les meduses de vidre en diferents mides i colors, abunden en les seves creacions que després combina o incorpora a altres materials.

Fa tres anys va restaurar i va dotar de mobiliari nou el restaurant Sa Cova de Cala en Blanes a Ciutadella. Allà s'hi pot apreciar la qualitat del seu treball, la seva empremta artesana i artística i el domini de la fusta. Per a descobrir i admirar l'obra de Griff us convid a entrar al seu intagram, hi podreu admirar i comprovar la qualitat del seu treball. També visiteu-lo en el mercat d'estiu a Ciutadella.

Griff Fartizan
artista polifacètic
Instagar: @griff Griffiths

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 25/04/2021
antonio.olives1@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada