divendres, 21 de juny del 2019

"Núria Gavin, 35 anys de paper"

Del 2 al 25 de maig el Centre Artesanal de Menorca ha obert la mostra dedicada a la mestra artesana Núria Gavin. L'exposició suposa un tancament de cicle en la trajectòria professional de Núria, amb un recull de les seves creacions en els 35 anys de carrera: postals, làmines, mampares de llum, quadres, llibretes d'autor... Es tracta d'un compendi de peces elaborades en diferents etapes, les quals s'han acompanyat d'un racó amb materials i eines bàsiques de l'ofici, a més de la reproducció d'una entrevista televisiva on s'han vist els processos de treball.

Aquesta ha estat la primera exposició de la Col·lecció Artesans de Menorca amb la qual, any rere any, el Centre Artesanal farà un reconeixement a artesans i artesanes que hagin destacat en la pràctica del seu ofici.

Núria Gavin al costat de les seves peces
Per qui vulgui conèixer una mica més aquesta artesana, Núria Gavin Marco va arribar a Menorca l'any 1982 i al cap de dos anys va començar a produir paper reciclat. Una de les primeres feines que va fer a l'illa va ser de repartidora del diari Última Hora, moment en el qual va ser conscient de la ingent quantitat de diaris que no s'aprofitaven. Davant aquest fet va emprendre el camí del que es va convertir en el seu ofici. De formació autodidacta, va començar a investigar sobre com elaborar paper de forma manual i va exercir labors de docent en diversos tallers de paper reciclat i enquadernació, a més de participar en fires i exposicions.

La seva relació vital i professional ha estat lligada al poble d'Alaior. El primer taller el va obrir al camp, en una casa del camí de Biniguarda, fins que es va traslladar al Convent de Sant Diego, on va treballar durant vint-i-dos anys. La seva darrera etapa professional l'ha feta al carrer des Grillons.

Les mans de l'artesana en ple procés de feina
Mampara de llum
Làmines de paper amb motius florals
Un dels puntals en el desenvolupament tècnic i creatiu de Núria ha estat el seu company, Marcel Villier, pintor i gravador, amb qui es va iniciar en el procés d'elaboració del paper. El seu pas pel món del teatre i l'acrobàcia denoten una inquietud artística que, indubtablement, s'ha acabat traslladant sobre el paper. La combinació del paper amb les tècniques de l'art floral ha donat a l’obra de l'artesana un tret definitori. La llista de productes és gairebé inabastable i en destaquen les llibretes, les làmines i targetes postals, els quadres o les mampares de llum.

El treball lent i parsimoniós que comporta fer paper a l'estil tradicional es veu condicionat, també, pel lloc on s'elabora. En aquest sentit, en un indret com Menorca la humitat fa variar l'estat inicial del paper i l'artesana ho ha de tenir ben present. El domini pràctic i els coneixements adquirits sobre l'ofici li van fer valer la Carta de Mestra Artesana, l'any 2003, i la cessió de la marca de garantia Artesania de Menorca, l'any 2007.

Al llarg dels anys, Núria Gavin, ha tingut molt clar que un dels actius principals del seu treball ha estat el públic, perquè la crítica i la demanda li han permès millorar i avançar i fer de l'experimentació artística la seva senya d'identitat.

Fulls de paper amb flors
Aquestes són algunes de les frases expressades per la pròpia artesana:

«Durant tres o quatre anys vaig fer exclusivament paper reciclat a partir dels diaris. Però em vaig adonar que el resultat era un producte d'aspecte dur i tosc. Vaig decidir emprar l'art floral, que és molt visual i, ajuntat amb el paper reciclat, permet moltes combinacions artístiques del paper.»

«Elaborar paper és una feina artesana de primer ordre que es pot comparar al fet de pintar un quadre. Mai no surten els mateixos colors i cada full elaborat és diferent de l’anterior.»

«Els meus productes són el resultat d'una producció artesanal i ecològica.»

El catàleg de l'exposició està disponible a la botiga del Centre Artesanal de Menorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada