divendres, 12 de juliol del 2019

Ovidi Pons - Arader

Disposat a conèixer i donar a conèixer el sector de l´artesania de Menorca, vaig anar a veure n´Ovidi al seu taller. El vaig trobar serrant unes peces de fusta amb la serra «sinfin» que és una de les eines imprescindibles per dur a terme la seva feina. Va aturar la serra i vaig poder fer una xerrada amb ell sobre el seu ofici. 

N´Ovidi diu que ell volia ser fuster, però que com que no trobava feina de l´ofici, va començar fent paret seca amb en Lando, feina que va fer durant devers mig any. Després va ser el 2000 quan n'Ovidi va anar a fer feina amb en Pedro Pons, l´arader de Sant Lluis. La primera feina que va fer amb en Pedro va ser anar a tallar llenya d´ullastre, per obrar al taller. Amb en Pedro i començant de zero, va aprendre l´ofici d´arader, sempre seguint les instruccions del mestre.

A partir del 2009 n´Ovidi s´estableix pel seu compte i la feina que fa, és la tradicional de l’ofici d’arader emprant diferents tipus de llenya; però sobretot empra la d´ullastre, amb la que confecciona barreres i els pestells per tancar les barreres. Dels pestells n´hi ha de diferents tipus com el pestell amb secret que a la part de baix duu una mena de segur que no es veu, el pestell normal i el pestell de cop que es el que tenen les barreres del Camí de Cavalls. També fa baranes, passamans, taules de pagès i bancs; tabalets i mànecs de càvecs entre altes estris del camp, així com una extensa varietat de peces per decoració... 

A part de material d´obra nova, ha restaurat carros, carrets d´empenta, civeres o, com ara mateix una antiga sínia, a un lloc del terme de Maó. 

Ovidi Pons al seu taller

Les eines manuals que més empraven els araders anys enrere eren l´uxol, la destral de carejar, la massa i l'escarpa, la raspa, el xerrac i les barrines entre d´altres... Les feines les fa per encàrrec i diu que no dóna abastament, tenint sobre tot demanda les barreres d´ullastre, que tenen sortida fora de Menorca com a diferents indrets d´Espanya, França, Anglaterra, Gal·les, Argentina i Austràlia... La llenya d´obrar d´ullastre que empren els araders, per ser bona, s´ha de tallar, diu n´Ovidi, en la lluna vella de gener o lluna vella d´agost i millor si es seca a ombra o a redossa... 

Tot i que n´Ovidi és un arader jove, ja ha esta guardonat amb diferents premis d’àmbit insular com: Premi a la millor peça tradicional a la Fira d´Artesania de Menorca (2009). Premi Votació Popular del VI Premi d´Artesania de Menorca (2009). Premi a la millor peça contemporània a la Fira d´artesania de Menorca (2010). Premi a la millor peça tradicional a la Fira d´Artesania de Menorca (2011) I, Primer Premi en la categoria de Torn del «VII Encuentro de la Madera de Lugones de (2018)» otorgat per l´Ájuntament de Sierro i l´Associació de Amigos de la Madera «Les Forgaixes». Cinc premis que el situen com a un bon mestre artesà de la fusta. 


Ovidi Pons Triay 
Arader amb Carta de Mestre Artesà 1022 
Camí Vell de Sant Climent 
ovidiponstriay@hotmail.com


Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 12/05/2019
antonio.olives1@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada