divendres, 2 d’octubre del 2020

Turid Ljosnes - manufacturera tèxtil

Turid és natural de Noruega i resident a Menorca d'ençà fa tres anys. Com amant de la natura, va fer un curs presencial sobre tinys naturals a Noruega. L'experiència la va motivar a continuar amb cursos online sobre tècniques de tinys naturals i estampats. Es va anar engrescant cada vegada més per continuar explorant i experimentant amb aquestes tècniques.

Coneixia Menorca d'haver vingut de vacances bastants anys enrere. Quan ara fa tres anys va tornar, aquesta vegada va ser per quedar-se. Decidida a millorar i a donar continuïtat al que havia après, es va posar en contacte amb el GOB participant en  algun taller i en excursions que li van permetre conèixer la flora i fauna de Menorca. El seu objectiu... fer coses originals, amb identitat pròpia i utilitzant materials i tècniques respectuoses amb el medi ambient.

Turid desenvolupa el seu treball pensant en la sostenibilitat i la preservació de la natura, emprant materials 100% naturals com els tèxtils que ella empre (el cotó, el lli, la seda i la llana), sempre buscant materials orgànics i reciclats. Amb certa freqüència ha trobat teles d'excel·lent qualitat a Mestral, per exemple teles de lli, que no ha dubtat en adquirir per donar-les nova vida.

A l'hora de comprar-nos una roba, diu, hauríem de preguntar-nos: Qui va fer la roba que vull comprar? De què esta feta? Quin és l'impacte ambiental del procés de producció? Hem de tenir en compte que la indústria tèxtil és una de les més contaminants a nivell mundial.

Les plantes són un element essencial al taller de Turid 

La majoria de tinys naturals que empre Turid són de matèries recol·lectades a Menorca. Va explorant cercant nous colors. Té la col·laboració d'alguns restaurants i floristeries que li permeten reciclar i usar residus vegetals que, amb l'alquímia de l'aigua i el foc, aplica sobre teixits ecològics i únics. Un element per aconseguir un colorant destacat és el pinyol d'alvocat. Mai se m'hauria ocorregut que tingués aquesta utilitat.

Les robes, abans d'estampar-les, les renta amb aigua bullent amb un component provinent de la cendra del carbó, que no és altra cosa que el lleixiu que empraven les nostres avies "per passar bugada".

Turid confecciona sobretot teixits de vestir, mantells, llençols, cobrellits, coixins, bosses i paneres. Són peces amb teles prèviament estampades a mà, úniques ja que vaig poder comprovar que no en tenia cap d'igual.

En demanar-li què passa amb els estampats quan rentes la roba; és a dir, si no destenyeixen, diu que si els rentats es fan bé els estampats perduren com perdura la mateixa roba que al ser confeccionada amb materials de qualitat difícilment s'esquinçarà. Per açò pretén animar a la gent a prendre decisions conscients comprant roba de qualitat i duradora, en tost de barata i sintètica».

Turid Ljosnes Tarabay 
Manufacturera tèxtil
Email: info@bonasoca.com
Web: www.bonasoca.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 20/09/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada