dijous, 17 de desembre del 2020

Arturo Gener López - gerrer

N'Arturo Gener López és la quarta generació de gerrers. Aquesta nissaga es remunta al seu besavi Esteve Gener Camps (1875-1945). El van seguir Sebastià Gener Lluch (1910-2005) i Arturo Gener Fuster (1941-2017) fins que ell en va agafar el relleu. Arturo Gener -el seu pare- va rebre la Carta de Mestre Artesà Honorífic de les Illes Balears en reconeixement a la seva trajectòria i haver dedicat tota la vida al món de la terrisseria popular.

A Ciutadella, anys enrere, hi va arribar a haver fins a onze gerreries; avui només queda la que mantén n'Arturo. La gerreria conserva el forn antic, tot i que necessita ser restaurat i així mantenir aquest patrimoni. Diu n'Arturo que al segle passat la gerreria familiar era coneguda per "Ca ets Arturos". 

El més important per a la feina del gerrer era disposar d'una bona provisió de terra. La matèria primera que empraven "ets Arturos" s'obtenia, principalment, de llocs del terme de Ciutadella i, en ocasions, de llocs del terme d'Alaior, Ferreries i Es Mercadal. La terra l'assecaven, la molien i la passaven per un sedàs per llevar impureses, quedant llesta per fer pasta i posar-la al torn de modelar les peces. Anys enrere feien moltes peces per a la construcció: teules, canals, toves o missions, rajoles... També feien altres articles com: gerres, alfàbies i ribells, càntirs, castanyes i testos... Quan ho tenien tot preparat, el darrer pas era coure les peces col·locades dins el forn. El forn era alimentat amb rama que distribuïen els ramers d'ofici, els quals també proporcionaven rama als diferents forns de fer pa.

N'Arturo dona continuïtat a l'ofici de gerrer

N'Arturo fa les lladrioles de Sant Joan. Les lladrioles són recipients de terrissa amb obertura a la part superior que sembla ser que en origen servien com a mesures, d'aquí que familiarment se'ls hi diguin mesuretes. Aquestes peces artesanes formen part de les Festes de Sant Joan a Ciutadella i s'empren per rompre les carotes durant els Jocs des Pla. 

La visita que vaig fer a n'Arturo me va permetre veure com en un moment feia una peça partint d'un pilot de fang posat al torn de pedal. És que ell amb les seves mans i el fang posat damunt el torn fa peces úniques, tant utilitàries com decoratives. 

El forn antic que conserva n'Arturo consta de tres parts: un clot amb quatre boques on se feia el foc amb rama o llenya; la boca d'enfornar les peces; i, la cúpula o volta que servia com a regulador de la temperatura. Quan havien de fer una peça grossa diu que duien el torn dins el forn mateix. Ell ara té un forn més petit que funciona amb el mateix sistema que el gros.

Esper que trobi el suport necessari per a restaurar el forn antic i que el pugui fer funcionar de bell nou, encara que només sigui per fer demostracions. Un forn únic a Menorca d'aquestes característiques que ha de ser un homenatge a l'antic ofici dels gerrers.

Arturo Gener López
Gerrer artesà 
Camí de Ses Capelletes, Ciutadella 

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 13/12/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada