dilluns, 14 de desembre del 2020

Bàrbara Marquès Pons - bossera

Vaig visitar na Lin al seu taller en el moment que estava tallant unes peces de pell damunt un patró. Aquestes peces que havia de convertir en necessers, moneders o carteres. Me va explicar que durant 20 anys va fer feina a una empresa menorquina dedicada a la confecció amb pell. La seva feina consistia en confeccionar les mostres dels diferents dissenys i models de cada temporada, ella feia el procés d'ajuntar la prenda.

Va ser el 2006 que, partint de l'experiència de fer feina amb pells i tèxtils, va emprendre l'aventura de muntar el seu taller per dedicar-se a confeccionar peces de disseny i creació pròpia, com a autodidacta. Va començar fent bosses de diferents models per continuar afegint nous dissenys i confeccionat altres complements.

Lin Marquès confeccionant els seus articles 

La inspiració en els seus dissenys està basada en elements decoratius de caire molt menorquins, com ara les barreres d'ullastre, els fars, les sargantanes i els peixos, entre d'altres. Els materials que empra són diferents tipus de pells i tèxtils. Entre les seves col·leccions hi ha una gran varietat de bosses, moneders i carteres amb atractius colors; creacions pensades per a diferents edats, algunes amb una línia molt juvenil. També elaborar petites peces com imants o clauers, aprofitant al màxim els retalls que sempre li queden. 

Diu que a on primer va donar a conèixer els seus productes va ser a la Fira d'Artesania Artística i Agroalimentària de Ferreries, participant a partir d'aquell moment en diferents mercats artesans: Es Mercadal, Alaior i Ciutadella. També ha participat donant a conèixer els seus productes en fires i mercats a Mallorca, com a la Fira Baleart, la Fira d'Alcúdia, el Mercat Medieval de Capdepera i la Fira de Pollença. 

D'ençà fa dotze anys que gestiona la seva botiga ubicada a l'Estació Marítima de Ciutadella. El producte el té molt enfocat al turisme tot i que molt recomanable, evidentment, per als consumidors menorquins. Hem de prendre consciència de la qualitat dels productes locals, incloent-hi els artesans i dar-los prioritat a l'hora de fer les nostres compres. És una manera de afavorir l'economia illenca. El fet d'estar associada a la plataforma «Xuroa» (ideada per l'Associació de Comerciants de Menorca – ASCOME i integrada a PIME), li permet fer venda online, una línia molt eficient per oferir els productes locals incloent-hi els artesans. 

El 2008, en reconeixement al nivell assolit en l'ofici, se li va concedir la Carta d'Artesana Bossera. També té el distintiu de marca de garantia "Artesania de Menorca" que cedeix el Consell Insular de Menorca, la qual cosa dona un valor afegit als seus productes. Tots els productes que fa duen l'etiqueta «Lin Marquès», la seva marca comercial. 

Na Lin diu que aquest estiu degut al coronavirus les vendes s'han reduït molt però, tot i que vivim en uns moments d'incertesa, també és cert que és un moment per aprofitar, cavil·lar, reinventar-se i crear nous dissenys, treure noves col·leccions pensant en l´estiu que ve, esperant que sigui millor que el passat.

Bárbara Marquès Pons (Lin Marquès) 
Carta Artesana Bossera 
Instagram: @linmarquespons

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 29/11/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada