divendres, 27 de novembre del 2020

Pedro Pons - mestre d'arades i mestre de molins

D'ençà que estic fent el seguiment de diferents artesans i artesanes de Menorca, m'estic donant compte de com d'importants són aquests oficis antics, alguns en perill de desaparèixer si no hi ha relleus generacionals. En aquesta ocasió he tingut l'oportunitat de conèixer la trajectòria professional d'un artesà de la llenya, en Pedro Pons a qui se'l coneix com a l'arader de Sant Lluís o de Binirramet. 

En Pedro, conegut també per «en Peyo», diu que volia ser fuster però no trobava feina d'aquest ofici i se li va oferir aprendre a fer d'arader. Tot i que desconeixia del tot aquest ofici amb 15 anys es va posar a les ordres d'en Biel Cardona, l'arader que seria el seu mestre. Amb ell va aprendre a fer i arrenjar arades, barreres i tot tipus d'estris de llenya relacionats amb el camp. 

Quan en Biel es va jubilar en complir els 65 anys en Pedro va decidir muntar el seu propi taller a Binirramet, una estància de son pare. Aquest el va ajudar a adquirir algunes màquines imprescindibles per a realitzar la feina. Durant la seva trajectòria laboral ha fet i arrenjat arades, vares de carretons i cabriols i tot tipus d'estris que emprava la pagesia. El que més ha fet, diu, són barreres i n'ha fet tantes que n'ha perdut el compte. Moltes han anat a parar fora de Menorca. 

Pedro al mig dirigint el grup de voluntaris que van restaurar la Sínia de la Plana

Desprès de 36 anys en actiu ha hagut de deixar l'ofici per manca de salut, però la veritat és que té tota una trajectòria professional que bé mereix ser recordada. En Pedro té la Carta de mestre artesà arder i és l'únic a Menorca que té la Carta de mestre artesà de molins. 

Entre 1987 i 1989 va fer una restauració integral del Molí de Dalt de Sant Lluís. És un molí construït el 1762 durant la denominació francesa a Menorca i que desprès de molts any en desús estava molt deteriorat. La restauració va consistir en fer-hi algunes peces noves, incloses les aspes i la cúpula o curucull, o altres van ser simplement restaurades. Diu en Pedro que ell ha estat el darrer que l'ha fet moldre. A dia d'avui fer-ho funcionar implicaria fer-hi un bon repàs o posada apunt... Als anys 90 va restaurar el Molí des Compte de Ciutadella, una restauració similar a la del Molí de Dalt. A Sant Lluís també ha restaurat el Molí de Baix, així com un pou de torn al carrer del Compte de Lannion i va construir una sínia de cadufs nova a Sant Joan de Binissaida. 

La darrera obra artesanal en què ha participat ha estat la restauració i recuperació de la Sínia de la Plana a Maó, juntament amb un grup de voluntaris. Evidentment que sense la seva aportació com a tècnic artesà amb llenya consider que no hagués estat possible. 

En Pedro ha participat en diferents fires, durant 11 anys a la Diada de les Illes Balears a Mallorca, convidat per la Conselleria de Turisme. També ha estat a fires fent demostracions de l'ofici (Madrid, Polònia i Berlín). És una oportunitat ben merescuda la de poder donar a conèixer un ofici artesà com el d'arader fora de Menorca.

Pedro Pons Pons 
Carta de Mestre Arader 
Carta de Mestre de Molins 

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 22/11/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada