diumenge, 15 de novembre del 2020

Caterina Riera - teixidora

Na Caterina Riera és nascuda a Maó i resident a Ciutadella. Durant un temps es va formar com a teixidora artesana de tapissos al Centre d'Art de la Mercè de Girona, tenint com a mestre a Carles Delclaux, provinent de l'Escola Catalana de Tapissos de Sant Cugat. L'any 1990 na Caterina es va instal·lar definitivament a Menorca, on va muntar un petit taller a casa amb telers de diferents mides per anar fent els seus tapissos.

Les primeres referències de la tapisseria occidental són literàries, es remunten a la poesia èpica d'Homer que, en el llibre «L'Odisea» (segle IX aC), ens descriu a Penèlope teixint una peça de roba. Per als egipcis cristians, anomenats coptes, l'art del tapís era el seu mitjà d'expressió favorit. Els primers tapissos occidentals, teixits als monestirs d'Alemanya i Noruega entre els segles XI i XIII, estan molt influenciats pels tapissos coptes i bizantins. Però el primer capítol de la tapisseria occidental es dona amb el tapís «L'Apocalipsi» teixit el segle XIV a França. A partir del segle XIV els europeus comencen a instal·lar tallers a diverses ciutats i realitzen tapissos a gran escala per encàrrec de les Corts. Els grans centres de la tapisseria apareixen a Arràs i Tournai, França i Brussel·les, en el s. XIV i, posteriorment, la Fàbrica dels Gobelins el 1662 a Paris. Actualment Aubusson és el centre neuràlgic de la tapisseria. A Espanya es troba la Reial Fàbrica de Tapissos fundada el 1720 per Felip V, encara en funcionament.

Caterina en ple procés creatiu davant el teler

Vaig visitar na Caterina a casa seva on vaig poder veure com feia feina en dos telers diferents: un de vertical i un altre d'horitzontal. Rere una base de fils ben tensats al teler hi planta un paper vegetal on hi té dibuixada la figura o figures que vol plasmar al tapís. Amb un retolador va marcant amb puntets el dibuix damunt els fils tensats quedant preparat per començar el tapís. Amb unes agulles de llenya de diferents mides va fent va fent punts amb fils de cotó o llana de diferents clors i gruixos fins a tenir acabat el tapís o peça que vol confeccionar ja siguin estores, bosses, tapetes o bufandes de diferents textures, gruixos i colors. Les tècniques més emprades són el tafetà, el sombreix, el tall vertical, l'enllaçat i el perfilat.

Na Caterina ha participat en diferents fires d'estiu a Menorca i a exposicions organitzades pel Centre Artesanal i Entremans. L'any 2018 va participar en una fira a Lanzarote conjuntament amb les artesanes Flora Ritman, Erika Hartje i Rosa Queralt. Consider que l'ofici de fer tapissos amb el teler a l'estil antic s'hauria de promocionar per veure si hi ha joves que el vulguin aprendre encara que sigui com a hobby, però amb la finalitat que no es perdi.

Catalina Riera Fedelich
Carta de Teixidora Artesana

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 08/11/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada