divendres, 13 de novembre del 2020

Alexander Hopkins - Lutier

Alexander Hopkins és fill de pare anglès i mare francesa, va néixer a Mallorca on hi va viure fins els 18 anys. Va estudiar a la London Guidhall University, especialitzant-se en instruments de corda polsada (1992-1996). Va treballar i viure a Londres, Budapest, a diverses illes de les Canàries i Itàlia. També va viure 6 anys a Hongria, on va muntar el seu primer taller en què, a part de fabricar instruments, impartia classes a joves aprenents. També va passar una temporada a Romania on va estar investigant sobre la música dels gitanos. 

La investigació musical i instrumental, diu Alexander, ha estat sempre part essencial en el seu ofici de lutier. Diu que, en realitat, les seves inquietuds per la música i els instruments de corda li venen des de petit. Ja als 14 anys es va construir el seu propi violí, el qual seria el punt de partida d'un ofici totalment artesanal. 

Alexander mostrant un dels instruments elaborats al seu taller

Alexander resideix a Menorca des del 2012 on té un petit taller. Taller que vaig tenir el gust de poder visitar i on hi vaig veure diversos instruments confeccionats per ell artesanalment. Són instruments de l'època del barroc i del renaixement com la guitarra castellana, la guitarra catalana, el llaüt, la tiorba, la viola de gamba i la mandolina. 

El lutier ha fet instruments per a músics de Menorca, com una arpa de dos ordres i té en projecte la construcció d'una altra. Fa feina per encàrrec i té clients a la majoria de països d'arreu del món, especialment a Alemanya. 

Per a la construcció dels instruments empra llenyes com l'auró, el noguer i el xiprer. Per fer les tapes de les caixes de ressonància empra l'avet. La seva feia és totalment manual. Empra eines molt senzilles i manuals: diferents tipus de gúbies, enformadors, ganivets, raspalls i garlopes entre d'altres. Amb totes aquestes eines dona forma i vida a instruments que resulten ser autèntiques peces d'art. 

A mesura que vaig coneixent artesanes i artesans de Menorca me n'adon de la gran diferència que hi ha entre els productes de fabricació industrial i els que ho són de fabricació artesanal. Res a veure entre uns i altres. 

Alexander Hopkins junt amb la seva dona Maria Antonieta Muggianu, Elena Armenteros, Mario Garau i Pau Milles, formen part del grup «La Galatea». És una associació cultural nascuda amb l'objectiu de divulgar i promocionar el cant i la música antiga. Puc afirmar que ho han aconseguit amb escreix. 

El mes de novembre el grup «La Galatea» està celebrant el VIII Festival de Música Antiga de Maó 2020. Dies 7, 8, 14 i 15 a la Sala d'Audicions del Claustre del Carme de Maó. Una oportunitat per escoltar i delectar-nos amb la música antiga.

Alexander Hopkins 
Luthier

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 01/11/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada