dimecres, 18 de novembre del 2020

Kika Triay - fotògrafa

Na Kika Triay és Llicenciada en Belles Arts, especialitzada en Imatge, per la Facultat de Belles Arts (Universitat de Barcelona). Va obtenir el Grau Superior de Fotografia Artística, el Màster amb Formació de Professorat a Barcelona i és professora de fotografia al Centre Municipal d'Art de Ciutadella. 

Passava casualment per davant la Sala Xec Coll de Ciutadella i hi vaig entrar. És un costum que tenc quan pas per davant una sala d'exposicions que està oberta. Me vaig trobar davant una exposició de fotos que, en principi, me feia dubtar de si eren fotos o pintures. Evidentment eren fotos -un cartell informatiu m'ho indicava- però quin tipus de fotos? Totes amb un fons blau. «Analogic Blue» cianotípia, fotos que evidenciaven que eren fetes de forma artesana. Una exposició de na Kika, amb qui no vaig dubtar a posar-me en contacte per conèixer la tècnica emprada. 

La fotògrafa Kika Triay i l'art de la cianotípia

La cianotípia va ser inventada l'any 1842 pel britànic John Hersel. Amb aquesta tècnica és com l'artista tracta les imatges de l'exposició, la qual se sostenta en dues grans temàtiques: el mar i la terra. En aquesta tècnica artesanal que empra na Kika hi trobem una varietat d'elements marins del Mediterrani, de jardins i del camp de Menorca. 

Na Kika me va donar l'oportinitat de visitar el taller i poder fer el seguiment del procés de la cianotípia, des de l'exposició solar fins el revelat. Ella treballa amb fotogrames, un procediment que consisteix en col·locar elements damunt el paper emulsionat per crear imatges. Me va explicar que va ser la botànica i fotògrafa anglesa Anna Atkins qui va utilitzar aquest procediment a nivell fotogràfic per primera vegada. Arran d'això es va convertir en la primera dona fotògrafa. 

A una premsa, entre unes làmines de paper, me va mostrar una sèrie de fulles de diferents plantes. Aquestes fulles seques es posen damunt el paper emulsionat quedant blasmada la foto o fotograma. També es pot positivar a partir d'un negatiu en cel·luloide. El primer que va fer va ser recobrir amb una emulsió fotosensible uns papers d'aquarel·la. Damunt el paper emulsionat i eixut es col·loca la planta o diferents plantes, a damunt es posa un vidre i s'exposa durant un temps que pot variar en funció de la llum, des de segons fins a minuts. Seguidament els va posar dins una cubeta amb aigua mentres que, com per art de màgia, va apareixent la imatge cada vegada més nítida fins aconseguir el contrast desitjat. Aquesta tècnica d'impressió també es pot aplicar damunt llenya o vidre. Finalment les impressions es posen a assecar en un lloc obscur i quan estan seques ja s'està en condicions de ser guardades o exposades. 

He d'agrair a na Kika el temps que me va dedicar donant-me a conèixer aquesta primitiva però genial tècnica fotogràfica totalment artesanal. Na Kika imparteix tallers a escoles d'adults d'arreu de Menorca i si hi ha algun grup de fotografia o fotoclub interessat per conèixer i practicar la «cianotípia» estic segur que la trobaran disponible.

Kika Triay 
Fotògrafa cianotípica 

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 15/11/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada