divendres, 26 de març del 2021

Víctor Pons - escultor i restaurador d'imatgeria popular

En Víctor Pons Arnau és Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández d'Elx i Màster en Restauració i conservació de Béns Culturals per la Universitat Politècnica de València. Destaca el seu treball com a escultor i restaurador d'imatgeria popular i festiva especialment com a constructor i restaurador de gegants i capgrossos. És l'autor de l'estudi d'investigació històrica i científica sobre la talla de la Mare de Déu del Toro. Aquest estudi i anàlisi li va servir com a tesina final del màster anteriorment mencionat i confirma que la imatge de la Mare de Déu és de les més antigues de les Illes Balears.

Dels seus treballs hi ha que dir que va crear una parella de gegants, encàrrec del Cercle Internacional d'Amics dels Gegants (associació d’àmbit internacional), per ser entregats als geganters de Costa Rica (Amèrica del Sud).

L'art de donar vida a imatges i escultures

A Maó té varis gegants fets com ara la parella composta per en Toni es Saig i na Tonia de la Sala (2002); en Joan i na Rita (2006); Abu Umar i Nura (2013); Alfons III el Liberal (2014); els reis Mags gegants; Na Xisca sa Criada; els gegants nous d'Alaior, en Xoroi i sa Fadrina de Biniedrís; en Joan Flametes, de Sant Lluís (2016); i, darrerament s'àvia Esperança. També ha fet les restauracions de gegants a Alcúdia, Alacant i de la majoria de pobles de l’illa, com també els gegants nous de la ciutat d'Ontinyent (València). En Víctor empre materials com la fusta, el cartró pedra, fibres, resines i guix amb alguns acabats amb acrílic o a l'oli.

El vaig visitar al seu taller trobant-lo fent feina en una imatge de Crist Jacent, de la Confraria del Viacrucis de Maó. Amb el pas del temps segurament havia patit alguns cops o rascades, les quals havien estat dissimulades pintades amb purpurines, amb la qual cosa distava molt de coincidir amb els colors originals. Assegut davant una lupa de gran augment, el que feia era netejar la pintura no original amb un petit pal i un cotó, una feina minuciosa per no eliminar pintura original. Davant una restauració de qualsevol peça antiga el primer que fa l'expert és un estudi i una valoració per saber quines actuacions es necessiten per dur a terme aquella restauració. Feta la neteja que es necessiti, es procedeix a reposar els faltants i la policromia de les parts deteriorades amb la màxima precisió que requereix.

Per Menorca ha fet imatges com una Mare de Déu Dolorosa per a la parròquia de Sant Martí d'Es Mercadal, la restauració de les imatges de la Confraria de Sant Pere, de la Pietat, la imatge titular de la parròquia de Sant Climent i el patró de Sant Lluís, entre altres. Darrerament ha creat unes noves escultures, un àngel de passió per a la Confraria de la Pietat de Maó i un Crist Ressuscitat per a la parròquia de Sant Climent, a la vegada que ha restaurat la Mare de Déu del “Encuentro” també de la parròquia de Sant Climent.

Víctor Pons Arnau
Llicenciat en Belles Arts
Escultor d'imatgeria popular i restaurador

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 14/03/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada