dimecres, 10 de març del 2021

María Manuela Rayces - joiera

Natural d'Argentina, María Manuela Rayces resideix a Menorca d'ençà el 2008. Va muntar el seu taller de joieria artesanal tot i que primer va començar a fer macramé, tècnica que va aprendre als 18 anys a Argentina i amb la que segueix treballant fins el dia d'avui. Tot i que segueix treballant amb aquesta tècnica del macramé -de la qual es considera autodidacte-, ara l'està barrejant i combinant amb el disseny i creació de joies amb plata 925, joies artesanes de defineix com a d'autor.

Me deia que els seus pares viuen a València, ciutat on hi passa algunes temporades. A València va obtenir el carnet d'artesana com a teixidora (carnet d'Artesania en macramé) expedit pel Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana. A Menorca va estudiar i es va formar com a joiera a l'Escola d'Art a Maó, on va obtenir la titulació de joiera artesana. Degut a que actualment es dedica sobretot al disseny i a la creació de joies, diu que té sol·licitada la carta de joiera artesana a Menorca, esperant que se li concedeixi.

María destaca per un tipus d'artesania que definexi com a rústica

La vaig visita al seu taller on vaig poder veure una extensa col·lecció de diferents joies en plata, algunes de les quals amb pedres semiprecioses engastades. Diu que li agrada experimentar i treballa -encara que no sempre- partint d'uns petits esbossos amb què aconsegueix peces úniques, artesanes i d'autor, com ella mateixa les defineix. Les seves creacions són principalment anelletes, polseres, anells, penjolls i braçalets, que defineix com artesania rústica però de gran vistositat. Són joies per poder lluir en qualsevol ocasió o esdeveniment.

Ha participat en mercats a la Península i, sobretot, a gairebé tots els mercats dels pobles de Menorca. Però a on la poden trobar segur des de fa 5 anys es al Mercat Artesanal de Costa Marina, a la baixada al port de Ciutadella. És allà on espera poder ser-hi també aquest proper estiu, on la gent pugui veure i apreciar les seves peces, creacions de macramé i plata que en haver-les vists estic segur que no es podran resistir a comprar.

Esperem que així sigui, que la situació millori i que els mercats d'estiu puguin exposar les seves paradetes com també que tots els altres negocis es pugin posar en marxa, que falta els fa poder recuperar la normalitat per tots tant desitjada.

Maria Manuela Rayces
Joiera artesana i d´autor
Instagram: @dulce.manuela.joias

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 07/03/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada