dijous, 4 de març del 2021

Toyo Sintes - restaurador

En Juan Antonio Sintes, més conegut per Toyo, sempre havia fet feina en bijuteria fins que un bon dia va decidir fer un canvi. Va fer un parell de cursos de restauració amb en Nito Cardona i va començar a restaurar mobles antics com a hobbie. Engrescat amb aquest ofici artesà va començar com a restaurador just davant el que era el Cine Victoria (avui Galeria Cayón), a la botiga «Vell Nou». El nom feia referència a que d'un moble vell que passava per les seves mans en quedava un de nou. En poc temps va oferir l'oportunitat de que cadascú ho fes amb les seves mans iniciant, així, les classes de restauració que va fer durant uns 12 anys.

Toyo Sintes dona nous usos als palets

Els mobles a restaurar poden ser de qualsevol tipus de llenya tot i que diu que el resultat és millor com més qualitat té la llenya, com per exemple mobles de moguin, pitea o cirerer, roures, etc. Però el que vull destacar d'en Toyo és que a més de restaurador de mobles antics fa reciclatge amb palets; perquè allà on per molts, com jo mateix, un palet pot ser un destorb o, si més no, un element per fer foc a la foganya, ell té la capacitat de transformar-los en qualsevol peça utilitària.

De palets reciclats en Toyo ha fet grans coses: taules plegables, una maleta, taules i bancs per terrasses o jardins, barreres, botellers i peus de llums, suports per penjar llums al sostre, testos i tamborets i un gran assortiment d'objectes i peces utilitàries. I és que d'un palet, diu ell, tot és aprofitable. Jo ho vaig poder comprovar amb les fotos que m'ha cedit.

Actualment en Toyo fa feina a una escola, concretament al CEIP Mateu Fontiroig, on segurament hi té les darreres peces que ha fet. Darrerament no es dedica ni a restaurar ni a reciclar però crec que la idea de reciclar palets pot engrescar a qualsevol que s'atreveixi a treure’ls el profit. Això sí, per fer el que ha fet en Toyo s'ha de ser manyós.

A l'escola hi té feta una caseta per jugar-hi els fillets i les filletes, tauletes amb jocs de taula com el parxís, escacs i tres en ratlla. També hi ha alguna taula i bancs per berenar, testos i una ocellera per cuidar els pardals, de la qual s'encarreguen els alumnes de l'escola.

El fet de poder conèixer a tants d'artesans i artesanes és una experiència molt enriquidora, ja que m'ha permès descobrir molts oficis alguns, per cert, en perill de desaparèixer per manca de relleu generacional, i és una llàstima que es perdin. Una cosa sí que vull deixar clara, i és que he pogut comprovar que els productes artesans són d'una gran qualitat, la qual cosa fa que tinguin un valor afegit. Decantem-nos idò pels productes dels nostres artesans i artesanes, pels productes fets a Menorca.

Juan Antonio Sintes Llobera
Carta d´Artesà Restaurador

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 28/02/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada