dimecres, 18 d’agost del 2021

Gràcia Fullana - arts plàstiques

És cosa habitual en jo que en passar per davant una sala d'exposicions que està oberta hi entri per poder veure amb quina sorpresa artística o artesana me trobaré. En aquesta ocasió va ser as Mercadal en passar per davant la sala d'exposicions de Ca n'Àngel. Dins la sala me vaig trobar una exposició de quadres amb elements molt menorquins -autoria del pintor Toful Gomila- que més que pintures semblaven autèntiques fotografies. Curiosament, enmig de la sala hi havia una exposició de figures de diferents formes i volums que van cridar la meva atenció i curiositat.

Na Gràcia ha convertit el seu hobby en art 

Ja me n'anava quan va arribar na Gràcia Fullana, autora de les figures. Desprès de que me la presentàs en Toful hi vaig tenir una breu conversa durant la que me va desvetllar certs dubtes com sobre quins materials estaven fetes les peces exposades... La resposta va ser que eren de marès i pedra volcànica. Per a què m'expliquàs un poc més la seva obra vaig quedar per visitar-la a ca seva. Asseguts a la fresca de la terrassa de ca seva vaig tenir l'oportunitat de conèixer un poc més d'aquelles peces de l'exposició que eren el resultat del seu hobby convertit en art. Donada la seva habilitat pel dibuix me deia, va decidir anar a classe amb el reconegut pintor Francesc Calvet, de qui va adquirir una bona base tècnica en pintura.

Durant 30 anys va fer feina a una empresa de bijuteria, on va tenir l'oportunitat d'entrar en contacte amb el món del disseny i de viatjar molt. Açò li va servir de reforç i aprenentatge que més tard li servirien per crear peces úniques a partir d'uns materials molt bàsics i unes eines molt senzilles. Eines com per exemple un ganivet, una gúbia, una espàtula o una escarpre.

Els materials que empra són el marès, la pedra volcànica, la llenya, el llautó i peces fetes de ganxet entre altres materials... La pedra volcànica trobada a la mar ves a saber d'on prové, com ara la llenya que treu la mar... El cas és que si jo trob una pedra volcànica no li donaré més importància, però ella l'ha convertida en art, igual que les restes de marès recuperades de deixalles de restauracions d'obres. Per tant, es pot dir que el que empra són materials reciclats. Les peces són bàsicament decoratives inspirades en detalls i elements menorquins com pot ser un pou o cisterna, una ferradura, un morter, etc. En fa diferents tipus de penjolls i anells en els quals combina diferents materials.

Ha exposat la seva obra sempre as Mercadal, a Ca n'Àngel amb l'asociació d'artistes Punt@art.

Definir a na Gràcia des del meu punt de vista no és fàcil, però desprès de xerrar amb ella i veure el resultat de la seva feina puc dir que senzillament està convertint el seu hobby en art.

Gràcia Fullana Humbert
Arts plàstiques
Instagram: @gracia.menorca

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 18/07/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada