dimecres, 4 d’agost del 2021

Joan Mercadal - maquetista

Amb en Joan Mercadal ens vam conèixer quan vam formar el grup de voluntaris que va restaurar i recuperar Sa Sínia de la Plana a Maó. En Joan, amb titulació d'electricista instal·lador, va fer feina durant 45 anys a «El Caserio» (actualment «Queseria Menorquina»), on s'encarregava del manteniment de les maquines, sobretot de la part elèctrica. Ara jubilat, com a hobby gaudeix de bona part del temps de que disposa fent maquetes automatitzades. Gràcies als coneixement d'electrònica que té fa que no siguin unes simples maquetes sinó que aquestes funcionen a la perfecció, com funcionaven antigament aquestes màquines originals.

Les maquetes d'en Joan es poden veure al Centre Artesanal de Menorca

En Joan diu que mai no havia fet maquetes tot va començar arran de restaurar Sa Sínia de la Plana, cosa que el va animar a fer-ne una reproducció a escala 1/20. Va partir, evidentment, per prendre mides, fer un croquis i treure plantilles, de tal manera que va aconseguir una reproducció exacta a l'original, a la qual després hi va acoblar un mecanisme per fer-la funcionar. Aconseguit l'objectiu i satisfet del resultat, decideix fer un pou de torn. El va aconseguir fer després de veure i fer fotos a les restes (col·locades com un puzle) d'un pou antic a un lloc de devora Sant Climent, i el va reprodir a escala 1/10 com era l'original. Cada vegada més engrescat, acabat el pou de torn va decidír fer la reproducció d'un pou de tambor (sempre partint d'un croquis fet a escala). Aquest tipus de pou, a diferència del de torn que poava accionat per la força d'una bístia igual que la sínia, era accionat per una persona a força de braços.

Després de reproduir aquests tres elements antics destinats a extreure aigua per regar el cultiu d'horta o per abeurar el bestiar es proposa reproduir un «molí de sang». És un molí que l'original es troba en perfecte estat de conservació a un lloc del terme de Ciutadella). Antigament servia per moldre blat o altres cereals. Aquests tipus de molins, igual que les sínies i els pous de torn, eren accionats per una bístia de cabestre, una mula o un ase. Just acabat el molí de sang posa els ulls en un molí de vent, el Molí de Dalt de Sant Lluís. A aquest molí hi ha anat moltes vegades a prendre mides i a documentar-se per aconseguir també el seu objectiu, una reproducció feta a escala 1/20, maquinària inclosa.

En Joan, amb aquestes reproduccions, maquetes vives ja que totes funcionen com funcionaven les originals (i tant es poden veure funcionar per la part exterior com la interior), no pretén altra cosa que quedi constància d'aquests elements històrics i en puguin gaudir petits i grans. I perquè això sigui així, les té exposades al Centre Artesanal de Menorca as Mercadal. Allà en poden gaudir grups d'escolars i de jubilats entre d'altres... En fi, totes aquelles persones que tenguin interès per aquest patrimoni etnològic.

Mentrestant té començada la reproducció d'una altra sínia de l'època del 1900 en què la roda i les pintes que duien els cadufs són totes de llenya, tal com feien els mestres arades en aquella època. A més, en ment té pensada la construcció d'un molí d'aigua propi dels barrancs de Menorca, avui dia en extinció.

Joan Mercadal Riudavets
Maquetista

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 04/07/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada