dilluns, 9 de setembre del 2019

Joan Bagur - Joier

"Clínica de la Joia", açò vol dir que, en Joan, a part de crear joies noves, n'arregla de tot tipus per espenyades que estiguin. En Joan quan tenia 16 anys començà d'aprenent durant 3 anys a Roberto Palau Roca, un taller d'alta joieria a Barcelona. Després va treballar 2 anys més a Carlos Reñé, en un taller de compostures, també de Barcelona. El 2003 li van concedir la carta de Mestre Artesà Joier.

És a partir de 1981 que va a Ciutadella i munta el seu propi taller, treballant per a joieries de Ciutadella i Ferreries. Actualment continua treballant per algunes joieries però, sobretot, per a gent del carrer, o sigui, clients particulars. Fa feina per encàrrec tant de nou disseny com tot tipus de reparacions. 

Treballa amb materials nobles com ara l'or groc, l'or blanc i la plata. Els motlles que empra per fer, per exemple, un anell, els fa d'os de sípia, marcant la forma que ha de tenir l'anell o peça i que omple d'or líquid o plata... Ell diu que és un procés mil·lenari i que l'empraven molt els egipcis. (A youtube cercant “Anell sèpia” es pot veure el procés de com en Joan fa un anell emprant aquesta tècnica).

En Joan Bagur al seu taller.
Amb en Joan vaig tenir l'oportunitat de veure com feia una peça per a una clienta que li havia duit algunes peces d'or, com cadenes rompudes, anelletes soltes a les que faltava la parella, anells espanyats, peces passades de moda, etc. El primer que va fer va ser fondre l'or que, una vegada líquid, va transformar en un petit lingot. Desprès hi va soldar una petita ansa, per continuar confeccionant una anella que va posar a dins l'ansa per on havia de passar la cadena per dur-la penjada al coll. 
Per fondre l'or va emprar un bufador de gas, i per fer les soldadures de les anses, anelles i altres peces petites va emprar un bufador oxhídric, el qual és més precís i no danya la peça amb què es treballa. L'últim pas va ser polir la peça aconseguint l'acabat perfecte. 

En Joan fa tot tipus de peces per encàrrec, que poden dur o no pedres encastades, segons el gust dels seus clients. 

Pinzells de plomes de coloms, pinces, llimes, peus de rei i un munt més d'eines, totes per una feina de precisió amb les que obté autèntiques obres d'art. Només he de dir que, després de conèixer el taller de "Clínica de la Joia" d'en Joan, vaig quedar admirat del que hi ha rere una joia acabada.



Joan Bagur Garrido
Carta de Mestre Artesà Joier
"Clínica de la Joia"
Carrer dels Gelosos, 1 - Ciutadella 
Email- clinicadelajoia@gmail.com 



Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 21/07/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada