dijous, 3 d’octubre del 2019

Centre Artesanal

És evident que no podem xerrar dels artesans de Menorca sense fer referència al Centre Artesanal de Menorca. Un centre que neix amb l'objectiu de donar suport i promocionar l'artesania de Menorca. El primer centre d'artesania de les Illes Balears.

El Centre Artesanal de Menorca està ubicat on al seu dia hi havia el cos de guàrdia dels antics quarters des Mercadal, un edifici construït l'any 1904 i que el 2004 va passar a mans del govern local. 

L'any 2005, l'ajuntament des Mercadal amb el suport del Consell Insular de Menorca i del Govern de les Illes Balears, dugueren a terme les accions de restauració, recuperació i adaptació per als nous usos als quals anava destinat. Un centre per posar en valor el producte local artesà que bé ho mereixia. Un producte, per cert, a vegades poc conegut i valorat. 

A aquest centre hi són presents ARTEME i ENTREMANS, dues associacions d'Artesans de Menorca, entre d'altres artesans no associats, la majoria d'ells amb la Carta d'Artesà o Carta de Mestre Artesà. El centre compta amb una mostra o exposició permanent de 16 oficis artesans, on es poden veure eines relacionades amb cada ofici, més algunes peces aportades per diferents artesans i particulars. 

El Centre Artesanal organitza jornades sobre els oficis antics tot mirant, des del seu llegat, quines possibilitats tenen de futur i contribuir a que no es perdin. També es fan exposicions puntuals amb la finalitat de donar a conèixer els productes sortits de les mans de les nostres artesanes i artesans. Exposicions que poden ser personals o col·lectives, una oportunitat perquè els visitants puguin conèixer els resultats dels treballs artesanals. Uns treballs complexes on es pot veure l'habilitat i creativitat de cada artesà, on cap peça surt igual, que és el més característic de l'artesania i el que li dóna un valor afegit.

Entrada del Centre Artesanal
Aquest Centre també compta amb una botiga que comercialitza aquells productes dels artesans que ho vulguin, sempre que els seus productes comptin amb la marca de garantia "Artesania de Menorca" que cedeix el Consell Insular. 

El Centre Artesanal de Menorca té les portes obertes a menorquins i visitants perquè el puguem visitar, conèixer i valorar els productes de creació dels nostres artesans i artesanes. D'aquesta manera és quan un es dóna compte del valor afegit que tenen si els comparem amb els de producció industrial. 

El centre es pot visitar de maig a octubre, de dilluns a dissabte de 9:30 a 14:30. A més, es fan visites pedagògiques amb grups d'escolars i visites comentades per a grups d'adults. 

Centre Artesanal de Menorca 
Carrer Metge Camps, s/n 
Recinte Firal des Mercadal 
www.artesaniademenorca.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 08/09/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada