dilluns, 7 d’octubre del 2019

Neus Torrent - Modista

Na Neus diu que va començar a aprendre a cosir als 12 anys, quan a les vacances d'estiu anava a «Modas Isabel», botiga situada a l'Explanada de Maó. Allà es dedicaven a la confecció de roba de senyora. I va ser per na Isabel Pons, propietària de la botiga, que na Neus es va iniciar i enganxar al món de la costura.

Als 21 anys na Neus va començar a exercir com a modista professional fent tot tipus de vestits per encàrrec. Consistia en prendre mides a la persona que feia l’encàrrec, marcar i tallar els patrons, tallar la roba amb els patrons i embastar el vestit. Abans de cosir-lo feien una o més proves si era necessari, a fi que el resultat fos perfecte. 

La feina d'una modista, és evident que és artesana perquè cada falda, cada vestit, cada brusa o jaqueta són peces úniques, de disseny personal. No és com la roba de les empreses tèxtils que fabriquen en sèrie i resulta que d'un mateix model de vestit, -tela i color-, n'apareixen a dotzenes.

Na Neus mostrant Patchwork

Na Neus està en possessió de la Carta de Mestre Artesana en ofici de Modista d'ençà el 2002. Aquest document li avala tota una trajectòria professional de 40 anys, en la qual ha confeccionat tot tipus de roba de senyora, vestits de núvia i, també, vestits pel Grup Folklòric Es Rebost. Entre el 88-89 va impartir un curs ocupacional organitzat per l'IME ensenyant Patronatge i Tall i Confecció. 

El 2009 se li concedeix a na Neus la Carta de Mestre Artesana Manufacturera de Labor de Retalls, en reconeixement a un altre activitat que domina a la perfecció: el patchwork, que és la seva feina actual. El patchwork és una tècnica tèxtil que permet confeccionar peces cosint fragments, -petits retalls-, de teles de diferents tipus i colors, formant una altra tela amb un disseny personal. Aquesta mestra ha fet vànoves o edredons, cobrellits, coixins, tapissos, bosses i carteres i qualsevol creació que se li pugui ocórrer. 

Na Neus ha impartit tallers de patchwort a l'Escola d'Adults d'Alaior, Maó, Fornells i Ferreries. També a Ciutadella amb el programa «Ara que tenc temps» i, actualment, al Centre de Persones Majors AS.PE.MA de Maó. 

Ha fet exposicions a Maó+flors, el Clautre del Carme i la Galaria Xibau de Ferreries. Però la millor exposició la té a ca seva on a parets, sofà, butaques, llits, cadires i altres mobles hi és present i es pot mirar i admirar l'obra de na Neus. 

Resumint, he tret la conclusió de que el patchwork és una manera de reciclar retalls que queden de la confecció de roba de vestir, convertint-los amb autèntiques obres d'art com ho demostra na Neus amb les seves creacions.

Neus Torrent Pons 
Carta Mestra Artesana Modista 
Carta Mestra Artesana Manufacturera de Labor de Retalls 
Plaça Verge del Toro, 18 Maó 

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 21/09/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada