dimecres, 30 d’octubre del 2019

Lorena Martí - Cuiretera

Natural i resident a Ferreries, Lorena Martí es dedica a dissenyar i confeccionar complements amb cuir fets a mà, un procés totalment artesanal. Va començar fent peces de bijuteria, treballant amb plata, llautó, fusta i pedres. Ara treballa exclusivament amb cuir fent, bàsicament, bosses de pell; tot i que també fa davantals, corbatins, arnessos o corretges per ca, entre d'altres curiositats. 

Arran del seu treball com a artesana, ha après a gestionar projectes i a treballar en col.lectiu. Projectes a Menorca com FIRAC, un mercat a Ciutadella en el qual participa com a cofundadora i organitzadora i, també, com artesana expositora. En aquest mercat de nit s'hi troben peces úniques, dissenyades i elaborades a mà pels propis artesans associats.

Lorena a la taula de tall
El 2010 es va crear una associació fruit de la inquietud d'un col.lectius d'artesans i artistes, què cada estiu organitzava un mercat d’art, artesania i espectacle a Fornells. Na Lorena va formar part activa del projecte des dels inicis i fins l’any passat, en què van complir la vuitena i última temporada.

Ella crea els seu propis dissenys, cercant la originalitat en cada esbós o patró, atenta a les necessitats dels clients, buscant sempre l'estètica, l'equilibri i la bellesa. Escolta molt a la gent intentant retenir idees que acabaran amb peces per alguna de les seves col·leccions, les quals són presentades amb la marca «Illenk». 

Treballa amb pell que adquireix a Ciutadella, procedent de Vic, Italià o Palència. Es tracta de pells d'excel·lent qualitat, de diferents textures i colors que empre segons les necessitats del disseny. 

Na Lorena se sent molt inquieta per totes les arts i a la seva botiga hi convida artistes a exposar la seva obra. Ara hi trobam les escultures de Mariona Sans i Emmanuele Mataruchi; les joies d'Erika Hatje; els dibuixos de Jara; i, quadres del taller de Brokas, Carmen Salcedo i Marina Ibarra.

Vaig poder veure treballar a na Lorena: marcar les pells, tallar el patró, muntar, cosir, rematxar. Veient les eines que emprava i en veure fer aquest tipus de feina, un se n´adona de la importància i valor que té el producte artesanal. Un producte difícil de competir amb preu per no dir impossible, quan el comparem amb el mateix producte de producció industrial, sobretot amb el de producció xinesa. Però si el que mirem és la qualitat, aquí si que no hi ha rivals, en el producte artesà per qualitat ningú el guanya. 

Cada temporada treu una col·lecció d'edició limitada, pensada en les necessitats de cada persona. Peces úniques amb segell propi d'inspiració menorquina. I és que Menorca té un gran potencial inspirador que saben captar molt bé les nostres artesanes i artesans.

Lorena Martí Camps
Artesana del cuir
Carrer Beat Huguet, 6 Baixos
e-mail: info@illenk.com
Web: illenk.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 27/10/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada