dimecres, 29 de gener del 2020

Llorenç Febrer - Arader

L'ofici d'arader és un ofici antic artesanal i tradicional de Menorca. Un ofici que amb certa freqüència s'aprenia per tradició de pares a fills, com és el cas d'en Llorenç "s'arader de Ferreries". La paraula arader és un derivat d'arada, que era l'eina principal que empraven en temps d'en primer els pagesos per llaurar la terra.

En Llorenç va començar ajudant a son pare, fent els forats dels batedors de les barreres on anaven encastades les barres transversals. Els forats els feien a mà emprant l’escarpra i la massa. Altres eines que empraven els araders anys enrere eren: l'uixol, la destral de carejar, les serres de mà, els xerracs i les barrines. I, una peça imprescindible era el banc d'obrar.

A Menorca, l'ofici d'arader estava totalment vinculat amb la feina del camp. Els araders feien les arades i els jous per llaurar amb la colla de bísties de cabestre o la colla de bous, anys més enrere. També feien les arades per una sola bístia o mitja colla, els esterrossadors, els mànecs de càvec i les típiques barreres per tancar els portells de les tanques. Tots aquests aparells sempre s'han fet amb llenya d'ullastre.

En Llorenç ens mostra la típica barrera d'ullastre
A mesura que el camp es va anar mecanitzant i substituint les arades pels tractors, la feia dels araders va patir un revés i va començar a minvar, fins el punt que avui dia en queden pocs i els qui queden s'han hagut de reinventar i innovar dedicant-se a fer altres tipus de estris. En Llorenç fa balaustrades, baranes, taules i bancs de pagès, capçaleres de llits, estructures per sofàs i butaques, tabalets, escales d'hortolà, etc.

Continuen tenint demanda, diu en Llorenç, les típiques barreres de sempre, aquelles emprades per tancar els portells de les taques amb les seves pestelleres i, també, les barreres per xalets. La llenya d'ullastre, tan abundant a Menorca, és molt forta i si es talla i s'asseca com pertoca pot durar molts anys encara que estigui a la intempèrie.

Anys enrere, els pagesos creien molt amb els cicles de les llunes, tant a l'hora de sembrar com a l'hora de tractar els arbres. Per això, diuen que la llenya per obrar els araders ha d'estar tallada durant la lluna vella de gener o d'agost perquè així no es corqui.

En Llorenç, a part dels clients menorquins té clients provinents de fora, tant de la península com estrangers, sobre tot francesos, i tot el que fa ho fa per encàrrec. Ara mateix dóna gust veure el taller ple de molts i diversos elements acabats. Tot són encàrrecs, sobretot de clients que venen a l'estiu.

En Llorenç, tot i que té molta feina, troba que l'ofici d'arader va camí de desaparèixer si no hi ha un relleu generacional, cosa que de moment no es dóna. Esperem que si hi hagi relleus i que aquest ofici perduri per molts anys.

Llorenç Febrer Rotger
Carta de Mestre Artesà Arader
C/ Trencadors 21, POIFE Ferreries

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 12/01/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada