divendres, 31 de gener del 2020

Mercè Gavaldà - Florista

Na Mercè va descobrir Menorca fa 33 anys quan el seu marit Carles, enginyer paisatgístic, va venir  per dissenyar els jardins de Platges de Fornells. I aquí van quedar. Ella va estudiar interiorisme a l'Escola d'Arts i Oficis La Llotja de Barcelona. Allà va descobrir la seva passió pel món de les flors treballant la flor seca. Es va especialitzar acadèmicament a l'Escola d'Art Floral de Catalunya i va cursar diversos monogràfics dedicats al maneig de la flor natural.

Diu que l'Art Floral és la seva passió i màxima expressió de la feina que fa dissenyant i creant peces artesanes, rústiques i naturals, úniques i fetes a mà de forma tradicional. Sovint se serveix d'aquells objectes que li regala la natura: troncs arrossegats pel mar, pedres perfectament polides, petxines o cargols, palets reciclats i escorces, entre d'altres...

Ikebana Menorca és la botiga de na Mercè, el seu espai, on s'inspira i crea originals peces. Es tracta d'un espai que l'acompanya des de l'any 2004. Amb el temps s'ha convertit en una part molt important per ella, un espai de disseny propi i del seu marit. Diu que el nom d'Ikebana ve de la tradició japonesa, que consisteix en arranjaments o confeccions florals emprant tècniques a partir de branques, fulles i flors seques que són la base per crear les peces, combinant el color, les formes i les línies. 

Na Mercè posant amb un cor fet amb les tècniques de l'Art Floral
Coincidint la meva visita amb la proximitat de Nadal, vaig poder veure una gran quantitat d'objectes decoratius nadalencs, fins i tot arbres de Nadal fets amb llenya reciclada i flor seca. Segons les dates més significatives de l'any treu uns models a altres, ja sigui per Tots Sants, Nadal o Sant Valentí. 

Na Mercè ha impartit tallers a l'Escola d'Adults i Mestresses de la Llar d'Alaior. Ha fet demostracions al Club de Jubilats i ha fet de jurat al Concurs de Flors que organitza La Salle d'Alaior. També ha participat en alguna ocasió a Maó+flors.

Aquest 2019 ha obtingut el 1er premi del Concurs d'Aparadors organitzat i patrocinat per l'Ajuntament d'Es Mercadal. Un premi a un aparador floral vegetatiu, rústic i ornamental on es pot apreciar la singularitat de l'obra d'una bona artesana florista. 

Na Mercè té una bona clientela a Menorca, participa en el Mercat d'Estiu des Mercadal i, durant l'estiu, molts turistes acudeixen a la botiga. Italians, anglesos i francesos, diu, que resulten ser molt bons clients.

En un moment i amb molta habilitat, na Mercè va anar combinant un grapat de fulles per fer una flor seca. Si quan vaig arribar a la botiga no tenia gens clar quina relació tenia l'artesania amb les flors, ho vaig tenir més que clar després de veure-la fer feina.

Mercè Gavaldà Robeva
Mestre Artesana Florista
C/. Dr. Llanço Es Mercadal
Email: ikebana.menorca@gmail.com
Web: ikebanamenorca.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 19/01/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada