dissabte, 18 de gener del 2020

Mireia Ferrán - Ceramista

La bijuteria de qualitat també és present dins l'artesania de Menorca. Ho vaig comprovar visitant a na Mireia, as Mercadal.  Natural de Barcelona, va adquirir una sèrie de coneixements bàsics sobre ceràmica a l'Escola Rakú. El 2000 es va traslladar a Menorca muntant un taller de ceràmica a Maó on, sobretot, es va dedicar a fer objectes de decoració.

L'agost de 2019 es va traslladar as Mercadal on ha muntat el seu taller-botiga. Integrada del tot dins el món de l'artesania, Mireia crea els seus propis dissenys, peces úniques on hi combina els metalls amb la ceràmica. Confecciona, principalment, collarets, penjolls i anelletes, anells polseres i braçalets; a més d 'altres objectes ornamentals. També fa peces per encàrrec, adaptant les seves creacions al gust del consumidor.
La combinació de bijuteria i ceràmica representen bona part del treball de Mireia
Per a la ceràmica empra planxes d'argila de diferents tipus i gruixos, d'on treu petites peces de diferents formes, segons l'objecte metàl·lic amb què ho ha de combinar. Una vegada té preparades  les peces de ceràmica segons els disseny, les deixa eixugar a temperatura ambient per desprès posar-les al forn a una temperatura de 980º. El pas següent consisteix en l'esmaltat de les peces, que tornaran a passar pel forn amb una darrera cuita, i quedaran llestes per a ser muntades als objectes per els quals han estat dissenyades. Cal dir que les peces que van pintades, són pintades a mà, com no pot ser d 'altra manera.

Pel que fa als metalls, treballa amb plata, llautó o zamak i en l'acabat d'alguns models també hi incorpora pell, fil encerat o cadenes de diferents tipus.

Na Mireia treu una col·lecció nova cada temporada. La seva inspiració són els elements i els colors menorquins. En els colors hi predominen el turquesa, el blanc, el vermell o el verd. En relació a les peces de ceràmica ornamental hi trobem llums, aplics de paret, fars, molins de vent o fumerals. De fet, amb la peça d ́un fumeral va obtenir la Menció d 'Honor en la I Fira d'Artesania que es va celebrar as Mercadal.

Durant l 'estiu participa en mercats a Ciutadella, Es Migjorn Gran, Fornells, Maó i... a Es Mercadal, evidentment, on a més disposa de la seva botiga. Una botiga petita però molt atractiva, decorada amb objectes que ella mateixa ha dissenyat, com poden ser els senzills i molt encertats petits expositors. Es tracta d'una combinació molt ben aconseguida amb materials, colors i textures que evidencien tot l'art que hi ha al darrere.

Mireia Ferrán Giménez
MenorcaceramiK
Carta d'Artesana
Ronda ses Costes, n.14 Es Mercadal
Email: menor.ceramik@gmail.com
Blog: menorcaceramik.blpgspot.com


Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 29/12/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada