diumenge, 2 de febrer del 2020

Blai Sintes - Lutier

En Blai Sintes és un jove lutier d'Alaior que vaig tenir l'oportunitat de visitar al seu taller. Va completar el Grau Professional de Violí amb estudis de Luteria a Bilbao, del 2008 al 2013, i va regressar a Alaior on va muntar el seu taller com a professional autònom.

El 2004 va rebre la telefonada d'un taller de València on s'hi va desplaçar per treballar-hi durant mig any. Va tornar a Alaior on va continuar fent feina al seu taller, els matins, i, els capvespres, donant classes de violí i llenguatge musical a Ferreries i, també, a una escola de Maó. Des del passat mes de setembre (2019) està treballant a Bilbao a un taller d'un company d'estudis. 

La seva feina com a lutier consta, principalment, de tres branques: construcció, reparació i restauració d'instruments d'arc del quartet clàssic com són el violí, la viola i el violoncel.

En Blai amb un dels violins creats al seu taller
Fa feina partint d'una bona selecció de la llenya, de la qual n'empra tres tipus: avet auró i banús. Per exemple, per fer un violí dissenya els esbossos partint d'una plantilla clàssica o d'un disseny propi. Existeixen diferents sistemes de construcció que marcaran un punt de partida estètic i estilístic concret. En Blai empra el sistema de construcció Cremonès, una antiga forma o tècnica pròpia de Cremona (Itàlia) que ja s'emprava en el segle XVI i que s'ha transmès fins el dia d'avui, generació rere generació.

El violí consta de la caixa de ressonància, part fonamental en l'emissió del so, el mànec, el cap i els elements del muntatge tals com el pont, l'ànima, les celletes... Cada petita part del procés en la construcció té incidència en el resultat final del so; per la qual cosa, la personalitat sonora de l'instrument és el resultat d'una feina que és pensada i dissenyada amb una idea concreta.

La meva curiositat per saber com encertar les notes amb els dits en el pal del violí que no té trasts... diu, en Blai, que es tracta de memòria muscular aconseguint afinar el punt exacte de cada nota per poder interpretar la peça a la perfecció

A la taula de feina d'en Blai hi ha esbossos, plantilles, un munt de diverses eines per treballar diferents tipus de llenya i vernissos pels acabats què, també, requereixen de la seva tècnica.

Com vaig poder constatar la feina de lutier requereix del material adequat i de la màxima precisió per aconseguir que l'instrument acabat sigui una peça única. També, i evidentment, són necessaris uns bons coneixements musicals perquè el so sigui perfecte. Això darrer és l'objectiu principal a obtenir per a cada instrument.

Blai Sintes Pons
Lutier artesà
C/ Calan Busquest 113, Alaior
Email: blai.sintes@gmail.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 26/01/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada