dimecres, 12 de febrer del 2020

Isabel Mir - Joiera

D'ençà que m'he ficat dins el món dels artesanats, de cada vegada don més importància als objectes i productes que surten de les seves mans. Si bé és cert que m'he trobat amb oficis artesans que estan en perill de desaparèixer, alguns per falta de relleu generacional, no deixa de ser encoratjador trobar joves que aposten per l'artesania. En aquest cas faig referència a Isabel Mir qui, desprès de fer el batxillerat artístic a l'escola Massana de Barcelona, va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona, en l'especialitat d'escultura. Després de passar pel taller de Joieria de l'Escola Massana, va finalitzar els seus estudis a l'Escola d'Art de Menorca. Tota aquesta formació li ha permès organitzar la seva vida laboral com a autònoma. 

Isabel és un jove emprenedora que va començar la seva trajectòria com a joiera fa més de 10 anys. En principi era un hobby que s'ha acabat convertint en un ofici amb el qual s´hi pot guanyar la vida. El passat mes d'agost va obrir la seva botiga-taller on, mentre dissenya i confecciona les seves joies, atén els clients que la visiten. Es tracta d'un espai molt acollidor i va ser on la vaig trobar en plena activitat atenent algunes clientes.

Isabel Mir treballant a l'estellera
Ella s'organitza tota la feina: fa els seus dissenys, les fotos de les joies i la promoció a través de les xarxes socials. El que més la satisfà és poder viure del que més li agrada i que és pel que s'ha preparat.

La seva tècnica o especialitat és la "cera perduda". És una tècnica molt antiga, tant, diu ella, que ja s'utilitzava a la Mesopotàmia i a Egipte l'any 200 a.C. Aquesta tècnica consisteix en modelar la joia amb cera d'abella verge, que acabarà convertint-se en la joia dissenyada i acabada amb plata negra i bany d'or; de fet, és el que més treballa. També recicla or d'antigues joies que, recuperades de l'oblit, algunes clientes o clients li porten i ella els dóna nova vida amb nous dissenys. 

Les seves peces es caracteritzen pels volums i contrastos, i s'hi poden apreciar les pedres, l'erosió, el pas del temps, les estrelles o la natura en general. Un disseny de joies amb les quals pretén transmetre sensacions. I és que Isabel és una enamorada de Menorca, la qual li és una font d'inspiració. Tot l'entorn l'ajuda a crear. De fet diu que "Menorca és una illa on la inspiració es veu i es respira en cada racó", per continuar dient que "el vent del nord t'omple els pulmons d'oxigen pur i fresc...". Són definicions poètiques que transmet en les seves joies nascudes de moments de contemplar la nostra illa.

Isabel defineix la seva obra com una "imperfecció controlada de formes orgàniques i amb un aire primitiu". Per conèixer, sobretot visualment, la seva obra recoman que visiteu el seu instagram que és el seu aparador online.

Isabel Mir
Joiera associada a ARTEME
Carrer Sant Onofre, 18 Ciutadella
Email; joies@isabelmir.com
Instagram: @isabelmirjoies

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 09/02/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada