divendres, 7 de febrer del 2020

Sílvia Vivó Caules - Carassera i Manufacturera de pepes

Quan entres dins el taller de na Sílvia Vivó i veus les seves obres et dones compte de que a més d'artesana és una artista. D'un punyat de papers o cartó en fa autèntiques obres d'art. 

Na Sílvia té la Carta d'Artesana Carassera (de la família del paper) i la Carta Artesana Manufacturera de pepes, a banda de que està especialitzada en paper maixé. El material que empra són diaris vells i cartons de capses velles o embalatges que destrueix i recicla. Amb aquest material crea tot tipus de figures de paper maixé, amb uns resultats espectaculars. Ara ja està cavil·lant amb quines idees creatives pot decorar el carnaval temàtic de Ciutadella que realitza juntament amb en Pepe Mascaró, director del Centre Municipal d'Art de Ciutadella.

Al seu taller, arreu, hi té exposades pepes i caretes per decoració, detalls per noces, etc. A na Sílvia la definiré com a dona inquieta, artísticament polifacètica, que tant se dedica a pintar cares a fiets com a organitzar la decoració d'un casament o pintar algun mural...

A part de la tècnica del paper maixé també empra la de pirogravat, la qual domina a la perfecció. Aquesta tècnica es pot aplicar sobre materials com el cuir i la llenya. Els seus pirogravats solen ser damunt llenya, un element, aquest, que ha anat experimentant i introduint com a complement en les seves obres d'art.

Quan vaig visitar na Sílvia al seu taller estava acabant i retocant alguns detalls d'un gran puzle dissenyat i fet per ella. En el puzle es representen diferents oficis de Menorca i serà exposat al Centre Artesanal de Menorca.

Sílvia Vivó fent els darrers retocs del puzle que hi haurà al Centre Artesanal de Menorca
El 2009 va ser l’encarregada de pintar les carotes de Sant Joan basant-se en oficis antics com el de tallador, peixatera, fuster, esparter, arader, pagès, brodadora i carnicer...

Totes les creacions les decora i pinta ella mateixa, per tant podria resumir-ho definint-la com, a escultora, pintora, il·lustradora. Tots els objectes que han passat i surten de les seves mans estan dotats de personalitat pròpia, i encara que siguin inanimats la veritat és que sembla que tenguin vida pròpia.

Na Sílvia també imparteix classes a l'Escola Municipal d'Art de Ciutadella (CMAC) i és monitora de tallers a través de diverses entitats i amb alumnat de diferents edats. A més, ha il·lustrat alguns llibres com el conte «Pol el mussol i el misteri del temps»; «Sa cabra i es cabrit» de la col·lecció Sabater de banqueta, i, el llibre de cuina infantil creat per en Bep Allès. Així mateix, ha treballat per la Fundació Educa elaborant un betlem gegant de paper maixé i la col·lecció de fillets jugant «Sueños de la Infancia».

Sílvia Vivó Caules
Carta d'Artesana Carassera i Manufacturera de pepes
Carrer Domingo Savi, 55 Ciutadella
Email: sif-artesana@hotmail.com
www.facebook.com/sifartesana/

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 02/02/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada