dimecres, 26 de febrer del 2020

Paloma Abad - Capellera

Entrar dins la botiga-taller de na Paloma Abad és com entrar dins un jardí florit, on la matèria primera que empra per les seves creacions són, bàsicament, les flors. Emperò uns tipus de flors especials, com són les flors preservades. Aquestes flors han estat cultivades amb unes condicions especials on hi tenen a veure la terra, l'adob, el clima i tot un procés tecnològic amb el qual són tractades, la qual cosa fa que aquestes plantes i flors, un cop collides, mantenguin totes les seves propietats, color, olor i frescor per un llarg període de temps sense esmusteir-se. S'han fet proves a Menorca per aconseguir la flor preservada, i no se sap ben bé si pel clima, la humitat o perquè, però no han donat resultat.

Amb na Paloma vaig tenir una llarga conversa en la que em va explicar com va arribar a ser artesana capellera. Tot va començar com un hobby, preparant la primera comunió de la filla d'una amiga a Madrid. A partir d'aquí va fer uns cursos a la Academia Krooms de Madrid, adquirint prou coneixements com per convertir el hobby en un ofici.

Na Paloma Abad fa feina ajudada del seu espòs en Josep Antoni, ella dissenya els models i es defineix com a autodidacta. La seva feina consisteix en fer el disseny, la producció i la venda de tot tipus de complements per als cabells per a senyores.

Paloma Abad fa uns retocs al capell que han dissenyat al seu taller
Entre els productes que na Paloma crea hi podem trobar pameles, barrets, canotiers, tiares, passadors, forquilles, diademes i corones. També fan altres complements com polseres, anelletes i clips. Tot complement que duen les senyores dalt el cap es defineix com a lligadura (el que en castellà és tocado). 

Per confeccionar diferents lligadures empra teixit de fibres naturals de «cinamay», la palla trenada, el crin i el tul, els quals combina amb plomes sintètiques, flors preservades i pistils de porcellana. En ocasions introdueix flors encunyades en tela. També confecciona centres de taula i altres elements decoratius: rams de flors i complements per núvies i per altres celebracions o esdeveniments. 

Na Paloma m'explica el protocol de com han dur la pamela les senyores: sempre inclinada cap a la dreta, degut a que l'acompanyant va al costat esquerra. Si s'ha de portar durant el dia, la pamela serà de volum gros i si és pel vespre de volum més petit. Senyora baixeta igual a pamela petita, senyora alta igual a pamela grossa. 

Na Paloma i en Josep Antoni estan dins el projecte «Menorca Flower», un projecte que va néixer el 2011 amb la idea de fomentar idees creatives en complements de moda per senyores, partint de l'experiència professional. El resultat que queda palès i predomina són el disseny i la producció de complements de moda elaborats amb flor preservada.

Na Paloma ha participat a Maó+flors i se la pot trobar als mercats d'estiu a diferents pobles de Menorca com Ciutadella, Maó i Es Mercadal. La seva botiga-taller és al número 01 de la Ruta d'Artesania de Ferreries, una iniciativa genial de l'ajuntament per donar a conèixer i promocionar l'artesania del municipi.

Paloma Abad Ramos
Carta de Artesana Sombrerera
Carrer Fred 39, Ferreries
Email: hola@menorcaflower.com
Web: menorcaflower.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 23/02/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada