dimecres, 19 de febrer del 2020

Assumpta Casasnovas - Ceramista

La feina de modelar el fang, l'argila, és una tècnica que es remunta a la cultura neolítica, i que ha perdurat fins al dia d'avui gràcies als artesans i artesanes com n'Assumpta.

Assumpta Casanovas diu que l´afició per la ceràmica li ve des de ben joveneta. Amb 15 anys va començar a practicar l'art de modelar el fang als tallers municipals de ceràmica de Ciutadella, amb mestres com Pilar del Nido i Maria García. Més endavant va assistir als tallers impartits per Laetitia Lara de qui va rebre les primeres nocions i classes d'escultura. L'any 1996 va muntar el seu propi taller i segueix el seu aprenentatge participant a diversos cursets sobre temes específics, com uns organitzats pel Consell Insular de Menorca (de perfeccionament de torn i de coccions amb ceràmica). Altres vegades s'ha desplaçat a Catalunya per fer cursos com els d'engalbes vitrificables, paper clay o porcellana amb pasta de paper, i l'últim d'esmalts food safe.

L'argila és un material que degut a les seves propietats i facilitat de maneig permet de modelar i poder crear una gran varietat d'objectes, de tot tipus i mides segons els dissenys i la creativitat de l'autor o autora.

Els materials que empra Assumpta Casasnovas són diversos: l'argila de faenza, el gres i el fang refractari. També, en ocasions, empra la porcellana. En les seves creacions cerca contrastos amb els diferents acabats ceràmics combinant, molt freqüentment, l'argila amb altres materials com el ferro o la llenya. A la llenya que ha tret la mar o els ferros els dóna nova vida i el resultat que aconsegueix són unes obres originals, senzilles i amb elegància. 

Per dur a terme la seva feina empra diferents tècniques ceràmiques com el torn, les planxes d'argila i els motlles.

Assumpta perfila el cap de cavall d'una de les seves escultures
Al taller de n'Assumpta hi trobam un gran ventall de peces que podem classificar en dos grups: les peces seriades i les peces úniques. Les primeres són, en general,  peces utilitàries que van des de clauers a imants, penjadors, mampares de llums, porta-espelmes, bols, plats, etc. Entre les peces úniques hi ha gerros i escultures on podem veure la vessant més creativa de n'Assumpta.

La seva obra es pot definir pel bon gust per les formes orgàniques i asimètriques, destacant els esmalts mats o setinats. També es poden apreciar peces d'argila nua o al natural, amb algunes peces brunyides aconseguint una superfície suau i setinada molt pròpies del seu estil, pel que vaig poder comprovar.

N'Assumpa imparteix classes i tallers de ceràmica a l'Associació per les Arts de Menorca a Ciutadella. Aquests tallers van orientats tant a fillets com a adults, amb la finalitat de que aquest ofici artesanal tan antic no es perdi i tengui continuïtat.

Al llarg d'aquets anys ha participat a diverses exposicions col·lectives, a diversos indrets de Menorca. L'última exposició individual, titulada “Organic”, es va poder veure el passat mes de setembre al Centre Artesanal de Menorca.

Els productes de n'Assumpta els trobarem i podrem adquirir al Mercat Artesà de Ciutadella i a altres mercats; al Centre Artesanal de Menorca; a la Galeria Retxa;  o bé, a través de la venta online a la seva pàgina web.

Assumpta Casasnovas Anglada
Carta d'Artesana Ceramista
Carrer Gustau Mas, 122 - Ciutadella
Email: suntacasas@gmail.com
Web: acasasnovas.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 16/02/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada