dissabte, 16 de gener del 2021

Biel Pons - mestre de paret seca

En Biel és paredador de paret seca per tradició familiar. Son pare, en Xec de Son Blanc, va ser el seu mestre. Diu que el seu avi i el besavi també havien estat paredadors de paret seca, fet pel qual ell seria la quarta generació. Amb tot, té dubtes de si el seu rebesavi també ho havia estat. 

D'ençà el 1981 en Biel fa paret seca pel seu compte. Actualment fa feina amb quatre treballadors més, un d'ells en Paco, un nebot que té 25 anys i que vol continuar amb l'ofici del conco. Vaig anar a veure en Biel a un dels seus tornalls on fan una paret que fa mitjera amb un camí. Aquesta paret, diu, té una base de 1,20 metres, l'alçada és de 1,40 m. i l'amplada a la part de dalt és de 0,70 m. El paredador de paret seca sempre va provist d'algunes eines bàsiques com el parpal, l'aixada, la pioixa, el martell de paredador, el càvec i la senalla.

En Biel és un dels paredadors amb més tradició

Per començar un tram de paret seca primer es marca l'amplada i la llargària amb dues ginyoles -dos cordells llargs-, s’escombra el terra i es comencen els fonaments posant el pedreny o còdols més grossos per base. A partir d'aquí es van posant filades de còdols, ben encaixats uns amb els altres, omplint el mig de rebles perquè les filades de banda i banda quedin ben engrunades i donin consistència a la paret sense perill de que s'esfondri. L'acabat de la paret el fan les cobertores, que són uns còdols triats més o manco iguals que es col·loquen de cantell. També hi ha acabats de parets amb cobertores planes o de llosa, i també acabats d'esquena d'ase. A la paret que vaig veure hi ha una fibla de 30x30 cm. Es tracta d'un forat a la part inferior que travessa la paret per deixar passar l'aigua de pluja d'un costat a l'altre. 

Dins un terreny de la seva propietat en Biel té construïda una barraca de còdols amb forma piramidal,  és un model que abunda pel terme de Ciutadella. Per construir-la va emprar 480 tones de pedreny, té un diàmetre exterior d'11,50 metres i consta de 8 pisos o vestes amb una alçada total de 6,70 metres. La darrera vesta o cimal fa 2,50 metres. És una obra espectacular. Per encàrrec va fer una segona barraca més petita i alguns corrals de figuera a un lloc del terme de Sant Climent. Les barraques a Menorca són construccions pròpies del segle XIX. En Biel, però, pot dir que en té dues que són del segle XXI. Són dues barraques que quan les veus et dones compte que són obra d'un autèntic mestre. 

A Menorca hi ha més d'11.000 quilòmetres de paret seca -en Biel calcula que podrien ser perfectament uns 19.000-. Són quilòmetres de paret que delimiten mitgeres entre llocs i camins i les tanques dels cementers dels llocs d'arreu de l'illa. Les tanques es comuniquen amb portells de bístia, portells de carro, botadors i passadores. 

Quan avui en dia molts oficis artesans han desaparegut o estan en perill de desaparèixer, vull creure que el de paredador tindrà continuïtat perquè trams de paret a restaurar, aixecar enderrossalls o fer-ne de nova sempre n'hi haurà. I esper que agafin el relleu paredadors joves com en Paco, els quals es puguin guanyar la vida amb aquest ofici. 

Biel Pons Pons 
Artesà de paret seca 

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 03/01/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada