dimecres, 20 de gener del 2021

Esperança Torres - brodadora

N'Esperança va aprendre els oficis de modista i de brodadora amb la Sra. Mercè March, professora de tall i confecció a Ciutadella. Va conseguir el títol de modista el 1990; mentrestant, cosia i feia arranjaments per a diferents botigues de roba i per a particulars. D'ençà fa 13 anys que fa feina com a autònoma. El 2001 va impartir un curset mostrant a fer costura a l'Associació Agrícola de Menorca, un curset bàsic per aprendre a cosir al qual hi van assistir una dotzena d'alumnes. 

L'ofici de modista artesana està en perill de desaparèixer degut a que els vestits, tant d'home com de dona, es poden trobar fets en diferents talles o mides i en sèrie per les fàbriques de textils. Aquests vestits es distribueixen a través de reconegudes marques de roba.

Al taller de n'Esperança s'uneixen els oficis de modista i de brodadora

La roba de vestir, tant la de dona com la d'home, feta per una modista sempre tindrà un valor afegit ja que aquestes són peces úniques, fetes a mida segons el físic i la complexió de cada persona. Calçons, americanes, abrics, faldes i vestits amb jaqueta... es confeccionen a partir de prendre les mides i treure els patrons que serviran per tallar la roba i embastar la peça. Després venen les proves d'abans de cosir la peça definitivament. Per tant, són peces úniques, a mida i gust de cada client o clienta, i no se'n trobarà cap altra igual. 

Referent als brodats, es pot dir que n'Esperançà ha brodat i broda qualsevol tipus de robes, com ara llençols i coixineres, tovalloles i barnussos, estovalles i tovallons, cortines i tantes altres robes. En primer era molt habitual el brodat d'inicials als llençols quan es preparava el dot per casar-se. Avui en dia aquest costum s'ha anat perdent i són més bé pocs els nuvis que encarreguin brodar els llençols. Per als brodats empra diferents tipus de punt com la vainica, el fil tret, el punt anglès i el richelieu. 

N'Esperança ha fet feines per ajuntaments i empreses realitzant tot tipus de brodats a banderes, penons o escuts. Ha fet estendards per a confraries, grups folklòrics i corals. I, per a les festes de poble... tant vesteix els caixers com els cavalls. Confecciona levites, armilles, calçons i mocadors pels caixers. Pels cavalls, gualdrapes, jocs de flocs per a la coa, galteres, nasseres i estels. També fa les paletes o viseres de s'Homo des Be (que duu brodat l'anyell) i l'estel del Be a conjunt amb la paleta, una singularitat de les festes de Sant Joan de Ciutadella. 

El taller de n'Esperança dona gust de veure, un hi pot contemplar tant peces acabades, com esbossos, mostres de teles i de fils. També alguna màquina de brodar moderna on ella programa el dibuix o lletres que vol aplicar a la peça.

Esperança Torres Faner 
Carta d’artesana modista / Carta d´artesana brodadora 
Brodats Esperança Torres 
Santa Bàrbara 82, Ciutadella 
Web: www.etbrodats.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 17/01/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada