dimecres, 27 de gener del 2021

Juan Contreras - tapisser

En aquesta ocasió la vista l'he feta al taller d'un artesà tapisser, en Juan Contreras, natural de Màlaga i resident a Menorca d'ençà el 1970 quan hi va venir per fer el servei militar. L'illa el va enamorar i quan va acabar la mili, el 1972, va tornar a Màlaga per casar-se amb la seva núvia de sempre. Després del viatge de nuvis van començar junts una nova etapa a Menorca. 

Als 13 anys, quan encara anava a escola, a Estepona (Màlaga), en Juan passava per davant el taller de tapisseria on les seves germanes grans feien feina confeccionant cortines. Va ser en aquells capvespres de visites on diu que se n'adonà que aquell ofici li agradava i el va començar a aprendre. Uns anys més tard, ja format com a tapisser, faria feina per a persones ben destacades a Marbella i a tota la Costa del Sol. Ho recorda amb molt d'orgull. Diu que ha fet feines de tapisseria a persones com na Lola Flores, Edmundo Arrocet, Antonio el Bailarín i Mel Ferrer, entre d'altres... 

Juan Contreras entapissa infinitat de mobiliari

La feina que fa en Juan és totalment artesanal i tant entapissa mobles nous com vells, als qual els dona una segona vida. Diu que els mobles de llenya de qualitat val la pena de restaurar-los i donar-los una nova oportunitat allargant la seva utilitat. Referent a mobles nous, ell mateix en fa alguns. Vaig poder veure un sofà fet per ell; així com, també, una capçalera de llit. En Juan entapissa, sobretot, sofàs, butaques i cadires. Diu que dels mobles antics que hi ha a Menorca, la majoria, són mobles anglesos i que ben val la pena conservar-los durant molt de temps. 

La feina d'entapissar de bell nou un sofà, una butaca o una cadira consisteix en treure el farcit vell del seient i deixar només l'esquelet del moble. A partir d'aquí se comprova que tota la llenya estigui en perfectes condicions i si hi ha qualque travesser o peça rompuda es substitueix per una de nova o, en cas que fes falta, es procedeix a encolar la llenya. En el cas que duguin molles les repassa i les ferma. Després hauran d'anar cosides a les cingles de jute perquè el seient torni a tenir la fermesa per poder-hi seure confortablement. Segons el tipus de moble ha de treure patrons per tallar les noves teles i folrar de bell nou la cadira, butaca o sofà. 

Per folrar empra diferents tipus de teles, diferents colors i textures que els clients poden escollir al seu gust. Al mateix establiment poden trobar l'ajuda de n'Ester, una de les filles de en Juan que treballa amb en el negoci familiar. Hi ha gran varietat de mostraris de teixits per fer un moble que serà únic i totalment personalitzat. Els teixits que podreu trobar van des de la pell, el cuir, la seda, els velluts o teixits anti-taques amb tractament anti-bactèries, etc. 

En Juan, a part d'entapissar mobles i parets, instal·la moquetes i també confecciona cortines, estores, coixins, etc. Per cert, referent a les cortines, ell mateix va a casa dels clients que ho requereixen per agafar les mides corresponents. Esper que aquest ofici tan interessant passant el temps no es perdi.

Juan Contreras Espinosa 
Tapisser
Tapisseria Contreras Hogar. 
Carrer Doctor Camps, 14 - Maó 
e-mail: esterconhor@hotmail.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 24/01/2021
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada