dilluns, 19 d’agost del 2019

Núria Deyà - Joiera

Na Núria Deyà es formà a l'Escola d'Art i Oficis de Maó. Una beca que li otorgà el Govern Balear li va permetre anar a estudiar a Anglaterra, al Sir John Cass Hall – London Guildhall University, on finalment hi va fer dos cursos. Ella té la Carta d'Artesana Joiera des del 2003, moment en què es dedica professionalment a la joieria.

Partint d´una idea, d´una inspiració, ella primer fa uns esbossos i a partir d'ells dissenya i crea les seves pròpies peces i col·leccions. A part de les creacions d'iniciativa pròpia, també dissenya peces a partir d'idees que li hagin proposat alguns clients; o sigui, feines per encàrrec a idea i gust del client. Ella sol presentar una col·lecció per temporada.

Els materials amb què treballa na Núria són l'or, la plata, el titani i el niobi. També pot incorporar arenes, fusta i pedres, sempre investigant i fent proves amb la finalitat de crear noves peces i noves tendències. Aquestes característiques són molt pròpies dels artesans i artesanes. Cada peça, un cop acabada, passa un control de laboratori per assegurar i garantir l'autenticitat del metall emprat abans de ser posat al mercat. Totes les seves creacions també tenen el certificat de qualitat de la marca de garantia "Artesania de Menorca" que cedeix el Consell Insular de Menorca.

Col·lecció Reflexes de Núria Deyà

Na Núria ha participat en fires a Barcelona, Madrid i Munich i té una exposició permanent al Centre Artesanal d'Es Mercadal. Ha participat en varis certàmens, essent guanyadora a la 1ª edició del Premi d'Artesania de Menorca (2004) amb l'obra Simbiosi (penjoll de plata i titani que té la part de baix intercanviable). També va obtenir el 1r premi de la 2ª edició del Premi d'Artesania de Menorca (2005) amb l´obra Reflexes (anell de plata que, a més, d´altres elements incorporava un mirall). Pel que he pogut comprovar, amb disseny et pots trobar de sorpresa en sorpresa.

Na Núria, a més, és la presidenta d'ARTEME des del 2013 (Associació d´Artesans de Menorca). L'entitat la formen artesans que pertanyen professionalment a diferents especialitats; exercint, la majoria d'ells, oficis molt antics evitant que amb el pas dels anys es perdin.

Conversar amb una artesana mentre la veus fer feina és un luxe, no és cosa que un vegi cada dia. Vaig poder presenciar com estava treballant un petit trosset de metall, donant forma a unes anelletes, amb molta habilitat, i emprant unes eines adequades per donar forma a la peça en qüestió. 

Vaig poder comprovar que té moltes peces inspirades en elements molt característics de Menorca com ara la paret seca, els ullastres o el marès de les pedreres. I és que Menorca tota ella, trobo que és una font d' inspiració per a qualsevol artesà o artesana.

Núria Deyà Molina
Joiera amb Carta d´Artesana associada a ARTEME
Carrer de Ciutadella 12 A Ferreries
nuriadeya@nuriadeya.com



Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 16/06/2019

antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada