dijous, 22 d’agost del 2019

Judit Tur - Restauradora d'obra gràfica

Na Judit va estudiar la carrera de restauradora, especialitat amb Obra Gràfica, a l'Escola de Conservació i Restauració de Béns Culturals a Catalunya. D'ençà fa 20 anys es dedica vocacional i professionalment a la restauració d'obra gràfica. El 2013 sol·licità la Carta de Mestre Artesana prèvia presentació del seu currículum. La Carta de Mestre Artesana es renova cada cinc anys o pot ser indefinida, amb el cas de dedicació a la docència com és el seu.

Des del principi na Judit dóna classes particulars, amb llicència a nivell institucional, a grups reduïts. Aquest ensenyament requereix atenció i dedicació molt personalitzada. En la restauració hi ha una important feina prèvia d'investigació que anul·la per complet la part artística, ja que tan sols és protagonista la peça de l'artista. En el treball es mesclen tècniques tradicionals amb les noves tecnologies, els materials són naturals sense processar i es va fabricant la fòrmula més adient a la restauració a dur a terme. La restauració d'obra gràfica està vinculada amb el teixit, paper de fibra natural, cànem, lli, cotó i fibra japonesa Kozo, entre altres materials.

Judit Tur al seu taller
Quan vaig entrar dins el taller de na Judit gairebé no sabia on mirar, ni què mirar... Jocs de pinzells orientals, tipus de paper, fibres naturals... però, sobretot, obres en fase de restauració com un llibre antic amb tapes de pergamí. Un llibre molt deteriorat i a més amb una part seccionada d'una de les cobertes. Aquest llibre s'ha de reconstruir fent que recobri amb la màxima fidelitat el seu estat original. Vaig poder presenciar com amb una gelatina, agarosa, desferrava les guardes de les cobertes, una part delicada de la restauració d´un llibre.

També vaig poder veure un tapís de seda, lli i vellut que, tot i que molt deteriorat, segur que recobrarà vida un cop hagi passat per les mans de na Judit. L'artesana emprarà les tècniques adients per recuperar aquesta obra. La feina de na Judit és una feina delicada i de molta precisió on no es pot admetre cap errada.

A part del paper natural que fa del lli i el cotó, també fa cartró per les cobertes. El cartró el fa reciclant els tubs del paper de WC que estripa i converteix amb una pasta, donant forma i color segons la funció a l'obra a la que s'ha de destinar. També treballa la tècnica del daurat emprant tècniques tradicionals amb cola de conill, bol d'armènia i brunyidors d'àgata, pa d´or o or de 22 i 23 quilats.

Una de les més importants restauracions duta a terme per na Judit va ser la d'un llibre de cartografia, «Orbis Terrarum" Edició Italiana, de l'autor Abraham Ortelius, de 118 mapes mida A2 que acabat pesa 35 quilos. Aquesta restauració va comportar tot un any d'investigació i un d'execució, arribant a participar quatre persones en la tasca de restauració. Aquest llibre està dipositat a la Diputació d'Ourense.

Na Judit també restaura mobiliari, com per exemple marcs de llenya o antigues cadires que folra amb bova o altres fibres naturals. Al demanar-li com posa valor a les feines acabades, diu que no pot comptar les hores; algunes feines serien impagables. Ella a l'hora de cobrar una feina diu que sempre es demana... "què pagaria jo per aquesta obra?"

Judit Tur Portella 
Carta de Metre Artesana Restauradora d´Obra Gràfica 1021
Carrer Sant Sebastià 47A 1r Maó
E-mail: juditur@telefonica.net

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 23/06/2019
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada