dilluns, 26 d’agost del 2019

Sebastià Pons - Apicultor

En Sebastià Pons és un dels primers apicultors que es va professionalitzar a Menorca: ell té la Carta de Mestre Artesà Apicultor concedida pel Govern Balear, merescuda per la seva trajectòria i coneixements en la matèria durant molts anys. És membre de l'Associació d'Apicultors Menorca. En Sebastià, als 14 anys, va començar a conèixer el món de les abelles amb son pare. Ells tenien un parell de casetes d'abelles per mel per casa, i de llavors ençà, ell ha anat investigant i treballat dins aquest món de les abelles, passant de ser un aficionat a un professional. 

A dia d'avui en Sebastià té 350 casetes d'abelles ben actives de les quals obté una mel excel·lent, el que fa que elles siguin les autèntiques artesanes produint a partir de nèctar que succionen de certes flors com, per exemple, la flor de l'enclova, el romaní, trèbols i cards blancs, entre d’altres... A més, són les autores insubstituïbles de la pol·linització dels arbres amb flors. 

En Sebastià em va donar l'oportunitat d'anar a collir mel amb ell. Equipat amb roba adequada, vaig poder seguir la feina de retirar els pisos de bresques amb mel, sense perill de picadures. A les casetes d'abelles se'ls retiren els pisos que tenen mel, deixant sempre el de baix, que és el que té els fonells i on elles viuen, perquè es puguin alimentar.
Sebastià Pons retirant els pisos de bresca
Els quadres amb les bresques els vam dur on té la sala envasadora, a on en Sebastià, amb un ganivet desapeculador, el primer que va fer va ser llevar una fina capa a cada cara de les bresques per col·locar els quadrse amb les bresques dins una centrifugadora especial que treu tota la mel. Aquesta mel passa per un decantador amb varis compartiments on van quedant petites restes i partícules de bresca per, finalment, passar per un filtre quedant enllestida per ser envasada. 

Les bresques, un cop buides de mel, es retornen a les casetes, representant un estalvi de feina per a elles i contribuint a que així produeixin més mel. Les bresques també es poden reciclar, les fonen i fan unes làmines fines de la mateixa cera, que encaixades a dins els quadres, també els facilita la feina. Cal dir que les casetes d'abelles sempre estan orientades amb els fonells mirant cap al sud i a redosa de la tramuntana, per protegir-les del vent. 

Degut a que al camp pràcticament s'ha deixat de sembrar enclova i que cada vegada tenim més extensions de terreny sense llaurar, hi ha menys plantes amb floració i si hi afegim els anys de sequera, vol dir que les anyades de mel de cada vegada seran més magres. 

Cal dir que a Menorca podem presumir d'una mel d'excel·lent qualitat, que res té a veure amb les mels comercials, sobretot aquelles de dubtosa procedència... 

Va ser un plaer viure aquesta experiència que em va permetre poder fer un reportatge fotogràfic amb tota tranquil·litat, mentre en Sebastià collia sa mel.

Sebastià Pons Pons
Carta de Mestre Artesa (Ofici d´Apicultor) 
Carrer de Sant Miquel 9, Sant Climent 


Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 30/06/2019
antonio.olives1@gmail.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada