dijous, 29 d’agost del 2019

Diego Huguet - Mestre d'aixa

En Diego Huguet diu que amb 5 anys ja corria per dins el taller de son pare i als 8 anys ja aprenia a calafatar. Però quan començà a aprendre l'ofici de mestre d'aixa seriosament va ser als 14 anys amb son pare en Miquel Huguet, que té la Carta de Metre Artesà, i que va ser qui fundà la seva empresa familiar el 1977, o sigui ara fa 42 anys. Ara gestiona l'empresa en Diego, qui ha tingut la sort de tenir un bon mestre. Aquesta empresa es dedica a la construcció i restauració de barques de llenya tant a motor com a vela. 

Un mestre d'aixa és aquell artesà que es dedica construir i reparar barques i llaüts de llenya. Aquest ofici artesà és molt antic i tingué molta presència i activitat a Menorca durant el segle XVIII, en temps de les dominacions angleses. Avui dia, en la construcció de barques s'està emprant la fibra de vidre i resines, substituint la llenya.

En Diego reparant un veler
En Diego el vaig trobar enfilat dalt d'una bastida en plena activitat de restauració d'un veler molt gros. Un veler noruec dels anys 60 que estava molt deteriorat degut a l'abandonament. Quan en Diego hi començà a fer feina, tenia greus vies d'aigua i zones amb la llenya podrida, sobretot a la part inferior, anomenada banyera i a part de la popa. 

Com que hi havia el propietari del veler, li vaig demanar com se li va ocórrer de comprar un veler tant desmantellat. La resposta va ser que és un enamorat de la mar, de la navegació i, sobretot, dels vaixells de llenya. Ell ja té un llaüt de llenya i espera aquest estiu poder navegar amb aquest veler que té una eslora de 12x30 metres i navegarà lluint el nom de FORTUNA, amb lletres de pa d´or. Una autèntica peça de museu. 

A aquest veler se li ha restaurat un 50% de la part de llenya, posant-li les quadernes noves amb llenya de caoba i roure. Mentrestant, se l'està calafatant de nou amb cotó, segellat amb masilla i perns de bronze seguint el sintema de calafatar nòrdic (Diu que per calafatar els nòrdics empren cotó en comptes de cànem). 

Finalment se li donarà imprimació i pintat. No cal dir que el nou propietari d'aquest veler podrà presumir de navegar per aigües menorquines amb el que consider una peça de museu que ha recobrat, amb aquesta reconstrucció fidel després de passar per les mans d'en Diego, el seu perfil tal com va ser construït. 

En Diego demostra ser un enamorat i apassionat del seu ofici, un ofici que esper que no es perdi, que continuï tenit demanda de noves barques de llenya i de reparacions fetes a consciència, com ell sap fer, amb la màxima fidelitat a com va ser construïda cada barca, llaüt o veler a restaurar. 

Per part meva només he de dir que ha estat una sort poder conèixer en Diego i veure com es fa aquesta feina artesanal, que esper tengui continuïtat per molts anys a favor de tots aquells qui tenen barques de llenya. 

Diego Huguet Carrasco 
Carta d´Artesà Mestre d´Aixa 
Carrer Terrassa 35-39, Ciutadella 
E-mail dieguhuguet@hotmail.com



Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 07/07/2019
antonio.olives1@gmail.com




1 comentari:

  1. Es fantàstic sebre que el ofici de Mestre d'aixa continua a ciutadella ..i no deixa de ser més impresionant que pugui fer aquesta feina tot sol.. sense cap "mosso" o gent que li ajudi.. enhorabona per la vostra continuitat en aquesta feina..

    ResponElimina