dijous, 8 d’agost del 2019

Antonio Vico - Ceramista

Antonio Vico, natural de Granada, resideix a Menorca d’ençà fa 30 anys. Es va iniciar dins el món de la ceràmica amb en Paco Lora l'any 1989, amb qui va treballar durant tres anys, per després instal·lar-se pel seu compte.

Avui dia està en possessió de la Carta de Mestre Artesà Ceramista, tot i que ell es defineix com a Artista d'Ofici. Després de veure les seves obres, he de dir que és la definició més encertada perquè cada peça que surt de les seves mans és una autèntica obra d'art. Els materials que empra n'Antonio per confeccionar les seves peces són el gres i l'argila refractària d'alta temperatura.

Com que mai havia presenciat veure funcionar el torn d'un ceramista, vaig estar al·lucinant tot el temps en veure que allò que per jo no era més que una bolla de fang, posada damunt del torn i modelada per les mans de n'Antonio, es convertia en una peça única.


Antonio Vico amb el torn
Amb el torn va fent peces de tot tipus, les deixa durant un temps que s'eixuguin, perdin humitat, per després posar-les dins del forn a una temperatura de 1000º. Una cuita que se'n diu «bizcochada». Després, una vegada les peces estan fredes, procedeix a esmaltar-les i decorar-les. El següent pas és la darrera cocció que es fa pujant la temperatura del forn de zero a 1250º. En arribar a aquesta temperatura, s'apaga el forn i s'ha d'esperar que la temperatura baixi fins a 100º per poder obrir-lo i evitar que amb el canvi de temperatura les peces es trenquin.

N'Antonio fa peces de tot tipus, moltes per encàrrec i, a més, si volen poden ser personalitzades. Ha fet exposicions a la sala de ”La Caixa” al carrer Nou de Maó i exposicions col·lectives en algun hotel rural de Menorca. Té una exposició permanent a «Artist Studio & Gallery Broeschen» al Camí d'es Castell de Maó. Va guanyar el Primer Premi al millor Stand en una de les Fires d'Artesania d'es Mercadal. 
Després d'haver vist com fa la feina n'Antonio puc dir que el que fa és un tipus de ceràmica creativa, peces úniques que cada una té un valor afegit, el seu valor artístic. Les obres de n´Antonio es poden trobar a alguns punts de venta a Maó, Fornells i Ciutadella. I els estius també a la seva paradeta que munta cada setmana a l'explanada de Maó.

Antonio Vico Pérez
Ceramista Mestre Artesà (Carta 400)
Taller Camí de Trepucó, 33 Es Castell. Illes Balears
e-mail: info@ceramicavico.es


Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 26/05/2019
antonio.olives1@gmail.com







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada