dijous, 15 d’agost del 2019

Pilar Fanals - Espartera

Conèixer una dona espartera ha estat d'allò més interessant, i és que trobo que hi deuen haver poques feines que facin els homes que no les puguin fer també les dones, més si es tracta de feines artesanals.

Idò na Pilar no es queda enrere. Ella fa llatra trenant els brins d'espart amb molta habilitat i entusiasme. El que li agrada més, però, és fer peces petites com per exemple bosses o també senalles per anar a comprar. I, sobretot, i de manera especial, cosir. Ella està en possessió de la Carta Artesana, document que es concedeix a partir dels tres anys d'activitat artesanal.

Les peces de llatra es cusen amb fil d'espart que fa ella mateixa, amb espart maurat perquè sigui bo d’acordillar. Per cosir qualsevol peça d'espart, ja sigui una estora, una senalla, un capell... empren una agulla saquera que és com s'anomena l'agulla de cosir espart. És una agulla un poc corbada per la part de la punta i a l'extrem inferior té dos forats, per enfilar i fermar el fil.

A na Pilar el que li agrada molt és fer els acabats de les peces que fa el seu marit en Francesc, com es folrar les senalles de compra amb teles de diferents colors, algunes també ben decorades. Com que el seu marit també fa capells de llatra, ella folra la còfia per la part de dins amb una tela especial i amb uns acabats perfectes.


Na Pilar fent llatra

Una de les coses que li agradaria molt a na Pilar és ensenyar a fer llatra a infants, perquè tenen molta facilitat d'aprendre. De fet diu ha tingut alguna experiència en alguna escola i s'ho ha passat molt bé. Així que ja ho saben, si alguna escola està interessada, na Pilar i en Francesc estaran encantats de mostrar aquest art tan antic com es el de fer llatra, per evitar que en un futur es perdi. Amb l'espart fa trenats de diferents llargàries i amplàries, segons si les peces que ha confeccionat siguin grosses o petites. Per exemple, per folrar una garrafa de vidre o un bòtil, el trenat ha ser molt més fi que per fer una estora o una senalla.
Ara que començam a prendre consciència de la problemàtica del plàstic, és bo saber que tenim una alternativa com la d'emprar una senalla d'espart per anar a fer la compra al mercat.

Tant na Pilar com en Francesc, el seu marit, també es dediquen a folrar cadires, canapès o tabalets amb cordell d'espart. Els folrats d'espart diuen que duren temps infinit i, a més, són l'acabat perfecte, sobretot per acabats rústics.

Espero trobar més esparters i esparteres, sobretot trobar-ne de joves perquè de ser així voldrà dir que l'ofici i l'art dels esparters no es perd i que de qualque manera encara se li pot treure profit.


Pilar Fanals Perches
Espartera amb Carta Artesana 337
C/. Sant Manuel 98, 1r – 2ª Maó
e-mail pilarfanals@gmail.com 


Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 09/06/2019
antonio.olives1@gmail.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada