dilluns, 24 d’agost del 2020

Isabel Arias - passamanera

N'Isabel va fer el Batxillerat Artístic a l'Escola d'Arts i Oficis de Maó, on va cursar la optativa de joieria. Aquest va ser el seu primer contacte amb el món de l'artesania, el qual va constituir un amor a primera vista. Després de graduar-se se'n va anar a viure a Granada per aprendre forja artística a l'escola d'arts i oficis de la ciutat andalusa. L'any 2006 va emprendre un gran viatge de tres anys per terres mexicanes que seria definitiu per a ella. En el transcurs d'aquest viatge aprendria la tècnica del macramé, un art antiquíssim, tant, que ja l'empraven els perses i els assiris. 

En el moment que va tornar a Menorca va passar a formar part de l'associació artesana Entremans i va fundar l'associació cultural «Pasearte», a Fornells, encarregada d'organitzar durant quasi una dècada una fira d'art i artesania amb tot tipus d'esdeveniments culturals. Desde la seva parada a la fira, les seves peces de macramé han viatjat a diversos països europeus i alguna fins i tot ha creuat oceans.

Isabel Arias al petit taller on confecciona ornaments de macramé 

El macramé és una tècnica artística que consisteix en fermar i nuar fils de diferents gruixos i colors elaborant, així, varietat d'objectes. En macramé jo havia vist hamaques, tapissos, vores d'acabats d'estovalles o tovalloles, penjadors de testos, bosses, sanefes... però mai peces de joieria. 

N'Isabel em va donar l'oportunitat de visitar el petit taller que té muntat a casa seva, on vaig descobrir l'art del macramé, el qual ella domina i aplica a la joieria. En les peces combina, bàsicament, tres materials: el fil, el metall i les pedres. El resultat és francament espectacular. Surten de les seves mans uns dissenys únics i molt personals, on cada peça li porta el seu temps i és fruit de la inspiració de cada moment. 

Vaig poder gaudir veient com partint de fils de fibra encerats d'alta qualitat -uns fils molt prims- anava nuant i donant forma a una peça destinada a ser un collar. Veure-la treballar em va recordar una puntaire que vaig conèixer i que feia peces amb puntes de coixí utilitzant uns boixets de fusta a l'extrem de cada fil. En el cas del macramé que fa n'Isabel la dificultat resideix en l'habilitat d'emprar només els dits. 

Els trenats de macramé en els quals encasta pedres semiprecioses, els combina també amb llautó, el qual treballa mantenint la seva essència més primitiva, orgànica i imperfecta, transformant la forma amb foc i martellejat. Les pedres que utilitza provenen de diferents racons del món, com el corall vermell asiàtic, el jade i l'obsidiana de Mèxic, o el quars d’Àfrica. 

L'artesana crea unes peces de caràcter exclusiu, inspirades en la joieria egípcia i d'altres civilitzacions antigues. Parlam d'una joieria de caràcter ètnic, d'arrel, muntada a partir d'un procés artesanal molt acurat que dona com a resultat peces elegants i refinades. Collars, arracades, polseres o braçalets de dissenys únics combinats amb sèries limitades. 

N'Isabel ha tingut exposades les seves col·leccions a Sant Diego, a Alaior, i al Centre Artesanal de Menorca, as Mercadal. La venda del producte la fa bàsicament als mercats artesanals d'estiu, com ara el Mercat d'Es Born de Ciutadella i els des Mercadal, Alaior i Maó. En els últims anys, a més, la seva presència online també s'ha incrementat facilitant que hi hagi gent d'arreu del món que pugui adquirir fàcilment les seves joies sense haver de moure's de casa. 

És un fet que molts artesans i artesanes concentren el volum de vendes a l'estiu, sobretot, degut a que els principals clients són estrangers. Hem de tenir en compte, però, que aquest col·lectiu existeix durant tot l'any, així que potser l'hauríem de tenir més present. Quan volem tenir un detall amb alguna persona (un regal d'aniversari per exemple) sempre seria una bona idea optar per algun producte fet pels nostres artesans o artesanes.

Isabel Arias 
Carta d'Artesana Passamanera 
Email: issaarias@gmail.com 
Instagram: @isabelariasmacrame

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 12/07/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada