dissabte, 22 d’agost del 2020

Tolo Pons - pastisser, torroner i xocolater

Tolo Pons es va formar a l'Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona durant dos anys, al llarg dels quals va realitzar fins a quatre cursos. El seu mestre principal va ser Manel Perera, el qual li va transmetre els seu coneixements, treballant amb ell a la pastisseria Sant Marc de Sabadell.

De tornada a Menorca, en començar l'any 2000, s'aventura a muntar el seu propi negoci juntament amb la seva companya Maria José, posant en pràctica els coneixements adquirits a Barcelona.

Durant gairebé mig matí vaig tenir l'oportunitat de seguir i observar el ritme de feina que tenen en un dia normal el matrimoni i el seu equip. Treballen dins l'obrador artesanal on segueixen, minuciosament, les normes d'higiene i protecció requerides per l'actual situació de pandèmia.

Les ensaïmades de Ca'n Pons són reconegudes de les millors del món
 
En aquesta visita vaig poder conèixer bastant bé com és l'art de la pastisseria. Els productes s'elaboren amb matèries primeres 100% naturals i el procés es realitza de forma estrictament manual, o sigui, purament artesana. És per això que podem fer menció a una pastisseria artesana delicatessen, enfocada en uns determinats productes com les ensaïmades, tant buides com plenes (amb varietat de farcits com el cabell d'àngel, la crema cremada i la xocolata, entre d'altres).

Per altra banda, no hi falten algunes de les pastes típiques de Menorca. Entre les salades trobaríem les formatjades, els flaons i els rubiols. Si parlam de les dolces, es fa present una considerables varietat de crespells i les clàssiques mitges llunes. Destacar també el sortit de galetes combinat amb pastissets, crespells i carquinyols.

Tot i la varietat esmentada, el producte estrella és sens dubte l'ensaïmada, la qual ha estat premiada durant dos anys consecutius al Campionat Mundial d’Ensaïmades. El passat 1 de març d'enguany va obtenir el 1r Premi Millor Ensaïmada del món 2020, mentre que l'any passat havia obtingut el 2n premi. Tot un reconeixement a la qualitat i bona feina del matrimoni i el seu equip.

Després d'haver-me estat permès seguir el seu procés d'elaboració d'ensaïmades, flaons i formatjades puc parlar d'un equip ben organitzat. El que vaig poder observar amb més detall, des del principi fins al final, va ser el procés d'elaboració de les mitges llunes comprovant que, sens dubte, la pastisseria també és un art.

A part de l'obrador, tenen la seva botiga específica de pastisseria as Mercadal. A més, des de fa ja deu anys han donat un gir al negoci apostant per la venda online. Aquesta és una decisió encertada tal i com s'observa en el dia d'avui perquè tenen clients arreu d'Espanya, de manera molt especial a Catalunya, amb un volum de vendes molt important. 

Degut a les circumstàncies actuals ara, més que mai, és hora del producte local, hora d'apostar pels productes artesans fets a Menorca. Productes amb noms i llinatges, naturals i de qualitat. 

Tolo Pons
Carta de Mestre Pastisser, Torroner, Xocolater
Can Pons (Pastisseria artesana 'delicatessen')
Carrer de Baix, 8 (Es Mercadal)
Email: info@can-pons.com
Web: www.can-pons.com

Article d'Antoni Olives, publicat a Menorca · Es Diari, dia 06/07/2020
antonio.olives1@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada